Tanko: Nezakonito izplačilo nagrad vodstvu RTVS

Poslanec SDS sprašuje vlado, naj pojasni okoliščine izplačil dodatka k plači šestim zaposlenim v javnem zavodu.

Objavljeno
28. avgust 2013 16.03
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana -  Javni zavod Radiotelevizija Slovenija (RTVS) vseskozi pretresajo afere, v katerih je skupni imenovalec največkrat denar. Nazadnje je oplazilo sedanje vodstvo.

Pisali smo, da je generalni direktor Marko Fili po odobritvi tedaj še predsednika programskega sveta, danes pa ministra Jerneja Pikala prejel okoli 10.200 evrov bruto dodatka k plači, programska direktorja pa po okoli 9800 evrov. »Nagrado« so prejeli tudi vsi trije pomočniki generalnega direktorja. Skupaj govorimo o znesku 55.000 evrov. Dodatek k plači so si, tako navajajo, zaslužili z rezultati na področju tržne dejavnosti.

Danes je poslanec SDS Jože Tanko v zvezi s tem na vlado naslovil poslansko vprašanje. (V celoti)

Zanima ga, kakšno je stališče vlade do ravnanja Pikala in do izplačila nagrad vodstvu RTVS ter kakšne ukrepe bo sprejela vlada, da si vodilni delavci v RTVS ne bodo izplačevali nagrad za delovno uspešnost.

Tanko je namreč prepričan, da za izplačilo »niso bili izpolnjeni zakonski pogoji«, za Pikala pa »obstaja utemeljen sum prekoračitve pooblastil z namenom pridobitve premoženjske koristi zaposlenim na RTVS«.

Z delovanjem RTVS poslanca SDS še zanima, »kakšni so razlogi za predlagano povišanje obveznega RTVS prispevka«. Predlog zakona namreč višino prispevka za fizične osebe zvišuje s sedanjih 12,75 evrov na 12,95 evrov mesečno.