Tanko v bran Mariniču

Koalicijski partnerji bodo zahtevali odstop Branka Mariničev s položaja protikorupcijske komisije. Na to se je že odzval vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, ki je poudaril, da Marinič ne opravlja ničesar, kar bi bilo protizakonito.

Objavljeno
23. oktober 2009 16.38
Ti. Kr./An. B./STA
Ti. Kr./An. B./STA
Ljubljana - Koalicijski partnerji so se dogovorili, da bodo na naslednji seji kolegija predsednika DZ vodjo poslanske skupine SDS Jožeta Tanka ponovno pozvali, da zamenja predsednika komisije DZ po zakonu o preprečevanju korupcije Branka Mariniča, je po današnjem sestanku štirih poslancev koalicije povedala vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem.

 

Po besedah Zalokar Oražmove so dejanja Mariniča takšna, da ne uživa več njihovega zaupanja niti zaupanja javnosti. V koaliciji menijo, da bi bilo edino moralno in etično dejanje, da to funkcijo, namenjeno preprečevanju korupcije, zapusti, je dejala.

 

Vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič je bil na posvetu, ki je potekalo v prostorih poslanske skupine Zares, po njegovih besedah že dopoldne, vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic in poslanec DeSUS Franc Jurša pa sta se udeležila kasnejšega sestanka. Jurša posveta ni komentiral, Sajovic in Kontič pa sta zatrdila, da je koalicija v svoji zahtevi usklajena.

 

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa je v odzivu na vnovično zahtevo po zamenjavi Mariniča poudaril, da "ni nobene potrebe, da poslanska skupina podlega insceniranim pritiskom na odstop Mariniča, še posebej ne s strani tistih, ki imajo sami bistveno večje in konkretne težave, kot jih ima kdorkoli v naši poslanski skupini". Poudaril je, da Marinič z izvajanjem nadzorne funkcije in opravljanjem nalog po sklepu komisije po zakonu o preprečevanju korupcije ne opravlja ničesar, kar bi bilo protizakonito. Zato zamenjave ne namerava predlagati.

 

V ozadju napada na predsednika komisije je po mnenju Tanka sprememba poslovnika in zahteva po dopolnitvi poročila komisije za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos. Komisija namreč v tej zahtevi od Kosove komisije želi dodatna pojasnila glede zadeve Patria, v katero je bil Kos po besedah Tanka vpleten, in dodatna pojasnila glede visokošolskega ministra Gregorja Golobiča.

 

Vodja poslanske skupine SDS je tudi opozoril, da še nihče ni vprašal direktorja podjetja Imovina, zakaj poslanec Marinič tri leta ni dobil položnic in zakaj podjetje ni pravočasno ustrezno reagiralo in opozorilo poslanca. Po mnenju Tanka bi se to namreč moralo zgoditi po nekaj mesecih, ne pa po treh letih. Poleg tega so za to, da so Mariniču poslali specifikacijo terjatev, v podjetju potrebovali štiri mesece, je povedal. Sicer pa bi bilo po njegovem primerno tudi preveriti lastniško strukturo tega podjetja, način poslovanja in njegove glavne strateške partnerje.