Tanko za odstop Trofenika

Vodja PS SDS Jože Tanko je na kolegij predsednika DZ podal zahtevo, naj obravnava "neposlovniško in nezakonito" ravnanje predsednika odbora za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Vilija Trofenika ob obravnavi zakona o pomoči Pomurju.

Objavljeno
28. oktober 2009 12.40
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Vodja PS SDS Jože Tanko je na kolegij predsednika DZ podal zahtevo, naj obravnava "neposlovniško in nezakonito" ravnanje Vilija Trofenika (Zares) ob obravnavi zakona o pomoči Pomurju. Kolegij naj Zaresu pozove, da predlaga Trofenikovo razrešitev z mesta predsednika odbora za lokalno samoupravo in regionalni razvoj.

 

Tanko Trofeniku očita, da je na oktobrsko redno sejo državnega zbora, na kateri je ta po nujnem postopku obravnaval predlog zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2015 predložil poročilo odbora z dopolnjenim predlogom omenjenega zakona, ki pa je bilo po Tankovih navedbah "v več delih neusklajeno z glasovanji in dogajanjem na seji delovnega telesa".

 

Trofenik je po navedbah Tanka te napake v poročilu in dopolnjenemu predlogu zakona najbrž opazil, vendar nanje "ni nikogar opozoril. S tem pa je opustil dolžno ravnanje, ki mu je kot predsedniku delovnega telesa naloženo s poslovnikom DZ", navaja Tanko.

 

Po njegovem bi moral Trofenik na seji DZ predlagati preložitev, prekinitev točke ali zamenjavo vrstnega reda obravnave omenjene točke in poskrbeti za popravek poročila ter dopolnjenega predloga zakona, "vendar tega ni storil". Poslancem je po navedbah Tanka skušal "podtakniti besedilo, ki sploh ni odražalo razprave in z glasovanjem izražene volje članov odbora".

 

Vodji poslanske skupine SDS se zdi tudi zanimivo, da neusklajenosti ni opazila niti vlada:"Obstaja tudi verjetnost, da sta oba, predsednik odbora poslanec Trofenik in vlada te napake v poročilu z dopolnjenim predlogom zakona hote spregledala."

 

Ugotavlja še, da takšnega neodgovornega ravnanja poslanca Trofenika ni mogoče prevaliti na strokovne službe državnega zbora, saj so te lahko pripravile le "tisto ter v taki obliki in vsebini, kot so v nemogočih razmerah in pogojih za delo lahko".