Tavčarjevina še dolgo ne bo petični hotel

Po več desetletjih propadanja so v Poljanski dolini le začeli obnavljati Tavčarjev dvorec.

Objavljeno
16. marec 2012 20.00
Špela Ankele, Kranj; Franc Milošič, Ptuj
Špela Ankele, Kranj; Franc Milošič, Ptuj
Visoko pri Poljanah – Vendar ne po načrtih podjetja Hosting v lasti Petra Vesenjaka, ki je tam nameraval urediti hotel s petimi zvezdicami, pa tega projekta zaradi finančnih težav ni nikoli uresničil.

»Na Tavčarjevini bomo uredili gozdno učno pot in dvorišče. Poleg tega bomo v notranjosti obnovili dve sobi, v katerih bomo obiskovalcem poskušali prikazati delček življenja Ivana Tavčarja na Visokem,« je pojasnil gorenjevaško-poljanski župan Milan Čadež.

Obnovo dvorca in okolice se je oblčina lotila skupaj z Gozdim gospodarstvom Kranj, zanjo pa bo namenila 25.000 evrov. Obnovljeni sobi bodo za obiskovalce odprli predvidoma maja.

»V prihodnje bi radi uredili še obednico, ki velja za najlepšo sobo v dvorcu. Primerna bi bila tudi za poroke, vendar so tu posegi precej zahtevnejši in dražji. O obnovi se že pogovarjamo z Občino Škofja Loka,« je povedal Čadež. Občina Gorenja vas − Poljane je 86-odstotna lastnica Tavčarjevine, preostanek je v lasti sosednje, škofjeloške občine. Tam pričakujejo, da bodo v nov občinski prostorski načrt, ki ga bodo predvidoma sprejeli konec leta, umestili tudi načrtovane turistične apartmaje.

Pred dobrimi štirimi leti je ljubljansko podjetje Hosting v lasti Petra Vesenjaka v Poljanski dolini predstavilo obširne načrte oživljanja Tavčarjevine. Na spletni strani podjetja je še danes zapisano, da so do julija 2011 načrtovali, da bodo v dvorcu in sosednjem poslopju uredili hotel s petimi zvezdicami in 22 sobami, vrhunsko restavracijo in konferenčnim centrom. Urediti so hoteli še center dobrega počutja in manjšo podzemno garažno hišo, na robu posesti pa načrtovali gradnjo luksuznih vil s približno 40 apartmaji. »Projekt, ki ga je načrtovalo podjetje Hosting, zdaj miruje. V treh letih se ni zgodilo čisto nič, saj so načrte preprečile finančne težave,« je pojasnil župan Čadež.

Lastnik in direktor podjetja Hosting Peter Vesenjak je povedal, da je seznanjen s predvidenim oživljanjem dvorca in zamisli podpira. Dejal je, da niso v nasprotju z njegovimi načrti, ki da zaradi gospodarske krize čakajo na boljše čase. Podjetje Hosting namerava z obema občinama, ki sta lastnici Tavčarjevine, skleniti posebno pogodbo, s katero bi ustanovili skupno podjetje in vanj prenesli vsak svoj delež: občini posestvo Visoko, Hosting pa ovrednotene svoje načrte in celotni projekt, za realizacijo pa bi skupaj poiskali soinvestitorja.

»Zdaj čakamo. Takoj ko bo mogoče, bomo nadaljevali. Če bo mogoče, bomo pripeljali finančne partnerje in nekaj vložili sami, če pa bo kdo drugi iz našega kroga prej našel možnost za uresničitev načrtov, bomo prav tako zadovoljni. V tem primeru bomo ovrednotili naše dosedanje vloženo delo in se umaknili. Edini pravi cilj vsega je, da posestvo čimprej zaživi,« je povedal Peter Vesenjak, ki je lastnik hotela Mitra na Ptuju. Po podatkih na spletni strani Gvin je imelo podjetje Hosting leta 2010 ob nekaj več kot 700.000 evrov prometa skoraj pol milijona evrov izgube, podjetje Hosting pa je insolventno.

V preteklih letih so se pojavljale številne zamisli, kako bi oživili propadajoč dvorec. Načrtovali so šolo za ravnatelje in verski center, središče, kjer bi se lahko srečevali priseljenci, na Tavčarjevini so nameravali urediti kulinarično hišo, konjušnico, prostor za kongresni turizem oziroma lovski muzej.