Teden mobilnosti v Bistrici popestrila vozila in policisti

Evropski teden mobilnosti v Slovenski Bistrici tudi z doma preurejenim električnim avtom.

Objavljeno
19. september 2012 17.26
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica

Slovenska Bistrica - Na osrednjem bistriškem trgu so danes pripravili številne aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti, še posebej pa so se izkazali policisti in privrženci tehnoloških sprememb.

Najbolj navdušeni so bili učenci bistriških šol, med katerimi so dekleta posebno pozornost posvečala policijski konjenici, fantje pa opremi za preprečevanje nasilnih dejanj.

Akcija je tekla z motom Potujmo v pravo smer. Posebnega ogleda je bil deležen električni avtomobil, prvi uradno registriran na območju bistriške upravne enote.

Zanj je poskrbel domačin Tomaž Feltrin, ob pomoči prijateljev. Gre za vozilo osnovne znamke Mercedes Benz, serije A15E.

Za predelavo so uporabili zgolj slovenske materiale, le baterija je Kitajska. Tomaž je avto preuredil za mamo Štefko, povedal pa je, da je moč z enim polnjenjem prevoziti okoli 100 kilometrov, kolikor je tudi njegova hitrost.

Za predelavo tega modela Mercedesa, ki so ga izdelovali v letih 1997-2005, se je s prijatelji odločil, ker je bil narejen v več kot milijon primerkih.

Po Feltrinovem prepričanju je teh avtov na trgu dovolj, s svojo preureditvijo pa bi radi pridobili tudi kupce iz evropskih držav.

Na današnji prireditvi so predstavili in preizkusili številne modele koles, tudi na električni pogon, pa skuterje, priporočali udeležencem, da se udeležujejo prireditev ob tednu mobilnosti, predvsem pa jih še vabili na dogoke, ki se bodo zvrstili do sobote, ko pripravljajo množično kolesarjenje od Pohorja do Dravinjskih goric.