Tehnična vlada bi bila boljša

Predlog predsednika SDS in vodje opozicije v državnem zboru Janeza Janše, naj koalicija razmisli o ustanovitvi tehnične vlade, na čelu katere bi bil Janez Potočnik, je zelo aktualen.

Objavljeno
12. oktober 2009 21.15
Ivan Praprotnik
Ivan Praprotnik
Ravne na Koroškem - Predlog predsednika SDS in vodje opozicije v državnem zboru Janeza Janše, naj koalicija - ta sicer odločno zavrača izredne volitve, ki bi bile najboljši protikrizni ukrep -, razmisli o ustanovitvi tehnične vlade, na čelu katere bi bil Janez Potočnik, je zelo aktualen. To je med včerajšnjim obiskom poslanske skupine SDS na Koroškem na Ravnah še enkrat potrdil sam avtor tega predloga, ki je menil, da bi država tako lažje in hitreje rešila mnoge gospodarske in druge probleme. »Koaliciji zaradi tega ne bi bilo treba žrtvovati političnega vpliva, tudi večine v parlamentu ne, za Slovenijo pa bi to bilo koristno,« je rekel Janša in pojasnil, da je zamisel o tehnični vladi odziv opozicije na predlagano rekonstrukcijo vlade.

Tehnična vlada, je rekel Janša, bi bila začasna rešitev za čas, ko ni popolne politične rešitve. V razmerah, ko aktualna vlada zavrača predčasne volitve, bi bila tehnična vlada s predsednikom, evropskim komisarjem Janezom Potočnikom, dobra rešitev. Janez Janša je rekel, da se je z imenom slovenskega evropskega komisarja zadnje mesece veliko špekuliralo, »mi smo ta razmišljanja samo strnili v predlog.« Vztrajanje pri zdajšnjem položaju, ko vsi skupaj gledamo, kako se vlada neuspešno spopada s krizo, ni dobro, je menil Janša. Po njegovem je vsaka rešitev boljša in dodal, da tehnična vlada ni projekt, pri katerem bi opozicija sodelovala ali predlagala novo ekipo. »Mi zgolj apeliramo na vlado, naj najde rešitev. To bi bilo zanje modro,« je rekel Janša.

Več v torkovi tiskani izdaji Delo