Odvetniške tarife: tekli bodo še najmanj en krog

Predstavniki vlade in odvetnikov o finančnih učinkih nove tarife.

Objavljeno
28. september 2014 21.39
SLO., LJ., BOMBASI, 26.3.2013, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana – Po zapletih, ki so nastali zaradi nove odvetniške tarife, se bodo še ta teden sestali predstavniki pravosodnega in finančnega ministrstva, vladne službe za zakonodajo in odvetniške zbornice. Po sestanku naj bi bilo jasno, kaj je z novo tarifo.

Po letu dni, odkar je Odvetniška zbornica Slovenije (OZS) ministrstvu za pravosodje v predhodno soglasje posredovala predlog nove odvetniške tarife ima zbornica soglasje k tarifi, ki ga je konec julija pred potekom mandata podal bivši pravosodni minister Senko Pličanič, a je v negotovosti zaradi mnenja novega pravosodnega in finančnega ministra Gorana Klemenčiča in Dušana Mramorja, da Pličaničevega soglasja ni mogoče šteti za dokončno. Nova tarifa ima namreč finančne učinke na državni proračun (plačevanje odvetnikov po uradni dolžnosti), teh pa Pličanič ni ovrednotil. Soglasje je tako še negotovo, ali, kot pojasnjujejo na pravosodnem ministrstvu, soglasja bivšega ministra ni mogoče šteti za pravno veljavnega, ker nima izračunanih finančnih posledic.

Toda OZS je na izredni skupščini pretekli torek kljub vsemu sprejela novo odvetniško tarifo. V zbornici so prepričani, da je ta poštena tako za stranke kot za odvetnike, ker bo odvetnik plačan po dejansko opravljenem delu, medtem ko je po zdaj veljavni ureditvi pomembna samo vrednost spora. Pojasnjujejo, da je skupščina sprejela tarifo na podlagi dokumentov in predhodnega soglasja ministra za pravosodje, ki do dneva skupščine ni bilo umaknjeno. Zdaj je treba to tarifo zgolj še objaviti v uradnem listu.

Odvetniška zbornica domnevo o negativnih posledicah za državni proračun sicer zavrača. »Tarifa, ki po vrednosti sega v leto 2003 – vrednost točke v tej tarifi je 0,459 evra –, ne more imeti in nima nobenih negativnih javnofinančnih posledic, saj jih ni imela niti pred enajstimi leti,« sporoča predsednik OZS Roman Završek. V zbornici trdijo, da je tarifa primerna času, v katerem živimo. »Ne pomeni zvišanja cene odvetniških storitev, čeprav se v javnosti ves čas ponavlja interpretacija, da se storitve vrednotijo po posameznih opravilih, kar pomeni zvišanje tarife. To ni res. Škarje in platno postopka pred sodiščem so v rokah sodišča in število obravnav je odvisno od odločitev sodnika, ne pa od odvetnika. Poleg tega pa tudi procesni predpisi onemogočajo kopičenje vlog in obravnav.«

Nova tarifa naj bi vendarle pomenila nekoliko višje tarife v sporih, ki so nizke vrednosti, občutno nižja pa naj bi bila pri višjih vrednostih sporov. Tako nova odvetniška tarifa med drugim omejuje najvišjo vrednost pri pravdnih postopkih in gospodarskih zadevah, s čimer naj bi bili med drugim onemogočeni ekscesni zaslužki nekaterih odvetnikov, ki predvsem v poslih za državo in državne družbe zaslužijo tudi po več deset tisoč evrov, o čemer smo pisali v Ozadjih pred tednom dni.