Slovenski študenti-raziskovalci ponovno v finalu tekmovanja iGEM

Ekipa študentov se je v finale uvrstila s projektom razvoja novega načina zdravljenja z biološkimi zdravili.

Objavljeno
09. oktober 2012 11.54
Posodobljeno
09. oktober 2012 12.03
K. V., Delo.si, STA
K. V., Delo.si, STA

Ljubljana - Ekipa študentov Univerze v Ljubljani se je s projektom razvoja novega načina zdravljenja z biološkimi zdravili uvrstila med tri finaliste evropskih kvalifikacij tekmovanja iGEM, ki je potekalo v Amsterdamu

Svetovni finale tekmovanja, na katerem sodelujejo ekipe najbolj uglednih svetovnih univerz, bo med 2. in 5. novembrom na univerzi MIT v Cambridgeu v ZDA.

Poleg treh finalistov se je na svetovno tekmovanje uvrstilo še 15 drugih evropskih ekip od 54 prijavljenih, največ iz Velike Britanije, Nizozemske in Nemčije. V dveh tujih ekipah sta letos sodelovala tudi študenta slovenskega rodu.
Ekipa študentov Univerze v Ljubljani in njihovih mentorjev s Kemijskega inštituta, Centra odličnosti ENFIST ter Fakultete za računalništvo in informatiko je pripravila projekt, v katerem so razvili idejo za nov način zdravljenja. Slovenske ekipe so bile na tekmovanju iGEM, na katerem sodelujejo ekipe najbolj uglednih svetovnih univerz, doslej izjemno uspešne, saj so zmagale kar trikrat v petih letih. Letos se tekmovanja udeležuje 193 ekip z vsega sveta.

V slovenskem projektu se je ekipa, ki jo sestavljajo študenti medicine, biotehnologi, biokemik ter študent računalništva in informatike lotila problema uporabe bioloških zdravil. Biološka zdravila so med najbolj učinkovitimi, vendar tudi najbolj dragimi zdravili za zdravljenje bolezni, kot so hepatitis, artritis, infarkt, sladkorna bolezen in več vrst raka. V običajnem načinu zdravljenja z biološkimi zdravili so potrebne dnevne ali tedenske injekcije zdravila, ki ga običajno pridobimo in očistimo z zahtevnim postopkom.

Študenti so si zastavili za cilj, da razvijejo nov način zdravljenja, v katerem uporabijo človeške celice, ki so zaprte v majhne kapsule, da v telesu na mestu poškodbe proizvajajo potrebna biološka zdravila. Zato pričakujejo manjše stranske učinke, boljše rezultate zdravljenja zaradi možnosti uporabe več zdravil hkrati ter večjo dostopnost takšnega načina zdravljenja.

Posebna novost projekta je priprava novih genskih stikal s katerimi omogočijo, da lahko delovanje celic usmerjamo od zunaj. Dodatno so razvili varnostne mehanizme, s katerimi lahko zdravnik kadarkoli ustavi delovanje vsajenih celic.

V pripravi projekta so se posvetovali s slovenskimi medicinskimi strokovnjaki in kot dva primera zdravljenja izbrali hepatitis C ter infarkt, ki sodita med najbolj razširjene bolezni. Tehnologijo nameravajo razviti dodatno razviti v okviru Centra odličnosti ENFIST ter Kemijskega inštituta.