Tekoča izguba počasi hlapi, stari dolgovi pa so težki

Računi dobaviteljev čakajo v predalih ptujske bolnišnice po pet mesecev

Objavljeno
11. september 2014 22.30
milosic/bolnica
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Ptujska Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča je imela v prvi polovici leta 504.766 evrov izgube in le tri slovenske splošne bolnišnice so poslovale slabše od nje.

A izguba ne kaže dejanskega poslovanja. S tem so ustvarili 293.956 evrov primanjkljaja, prišteti pa so morali še plačilo dela nesorazmerij v plačah zaposlenim za 210.810 evrov. Direktor bolnišnice Andrej Levanič pa poudarja, da so lanskoletno izgubo preračunano na mesečni obrok prepolovili: na dejanskih malo manj kot 49 tisočakov. Rezultat bi bil pa veliko boljši, če bolnišnici davčna uprava ne bi bila v juniju zarubila 380 tisočakov na njenem računu za del davčnega dolga. (skupaj 560 tisočakov), s katerim je po odločbi davčne inšpekcije morala poplačati prispevke na vsote, ki jih je plačala na podjetniške račune svojih redno zaposlenih zdravnikov v letu 2011. Preostanek dolga bo bolnišnica še morala plačati, saj so bile zavrnjene vse njene pritožbe.
Medtem pa se je končal arbitražni postopek o tem, ali so storitve v ptujski bolnišnici primerno plačane - po njem se Ptuju obeta v letošnjem letu med 600 in 700 tisoč evri dodatnega plačila (popravilo tako imenovanih uteži). S tem poplačilom pa bodo že "blizu nemotenega poslovanja", pravi direktor. A iz preteklosti jih teži še nekaj nepoplačanih posojil in seveda od začetka letošnjega septembra že dobre 4,4 milijone neplačanih obveznosti dobaviteljem.