Telekomova sramota na kvadrat

Gre za dva hektara parcele, štiri hektare mokrišča in 3000 kvadratnih metrov starih stavb.

Objavljeno
13. februar 2018 21.18
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Sečovlje – Velika sramota za krajinski park, Sečovlje in Slovenijo je zapuščeno in degradirano območje nekdanjega rudnika črnega premoga le okoli dvesto metrov od letališča in strnjenega naselja.

Namesto da bi država in lastnik zemljišča (Telekom) izkoristila parcelo v neposredni bližini solin, ki bi že zdavnaj morale biti na seznamu Unescove dediščine, je tam deponija, propadajoče stavbe starega rudnika, železniške postaje, skratka, sramota na kvadrat.

Nerazumljivo in skoraj načrtno se zdi, da nekdo zavira razvoj Sečovelj. Na bližnjem Krogu propada več stoletij star benediktinski samostan, golfa ne dovolijo, nekdanjih rudniških nepremičnin ne pretopijo v turistično zlato, družinsko podjetje Polič zamuja pri vlaganjih v nekdanjo Začimbo v Seči, propada tudi Jernejev kanal. Sečoveljska propadajoča fronta namesto vrhunskega, butičnega turizma.

Julija 2010 je občina Piran sprejela OPPN, s katerim bi na 22.000 kvadratnih metrih zemljišča, poleg 41.000 kvadratnih metrov vodnih površin in namesto 3000 kvadratnih metrov propadlih prostorov nekdanjega rudnika lahko zgradili srednje velik, le dvonadstropni hotel z okoli 80 do 100 sob, termalno riviero, manjšo kongresno dvorano (za prireditve in manjše dogodke), muzej in galerijo v starem rudniškem stolpu, glavni vhod v krajinski park in podzemna parkirišča za goste parka. S tem bi Sečovlje pridobilo popolnoma drugačno podobo, obiskovalci parka pa primernejši vstop, da ne bi motili solinarjev pri proizvodnji.

Osem let po sprejetem OPPN so nam iz Telekoma odgovorili, da »v zvezi z navedenim območjem ne izvajamo nobenih aktivnosti«. Ko smo predsednico NS Telekoma Lidio Glavina opozorili na škodljivo propadanje in neizkoriščanje razvojne priložnosti (ne le za Sečovlje) ter jo vprašali, ali ne bi bilo primerneje, da bi Telekom poiskal investitorja ali prostor preprosto dal tistemu, ki bi z njim znal nekaj zaslužiti, je Lidia Glavina odgovorila, da so študije o vsebini na tem območju pripravljene: »Telekom Slovenije se zaveda pomembnosti območja, a za zdaj še ni našel ustreznega načina povezovanja zanj.«