Temeljit razmislek o reorganizaciji ljubljanskih osnovnih šol

Zapiranje šol v Ljubljani ni v načrtu, ponekod, na primer v Stanežičah in Podutiku, bodo celo gradili nove.

Objavljeno
08. november 2011 17.29
Posodobljeno
09. november 2011 07.00
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Javne osnovne šole v glavnem mestu letos obiskujeta 19.902 učenca. Ti so 517 jih je v 23 oddelkih dveh zasebnih ustanov. Zaradi neustrezne mreže ljubljanskih OŠ pa so učenci po šolah razporejeni neenakomerno.

Mestna občina (MOL) ima na voljo dve možnosti: zapirati šole ali pa jih morda združevati in petnajstim spremeniti šolski okoliš. Načelnica mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič je pojasnila, da zapiranje osnovnih šol ni v načrtu, razmišljajo pa o spremembi šolskih okolišev. Že nastale in predvidene stanovanjske soseske so namreč močno vplivale na zasedenost osnovnih šol. Toda zanimanje za vpis v tiste v središču mesta zaradi tamkajšnje zaposlitve staršev je tako veliko, da nekako pomaga uravnavati enakomerno zasedenost, pravi Fabčičeva.

Pred petimi leti je interdisciplinarna skupina izdelala osnutek strategije razvoja ljubljanskih osnovnih šol do leta 2012 s predlogi nekaterih ukrepov. Čeprav med njimi ni bilo predvideno zapiranje šol na hitro, je osnutek močno razburil javnost. Analiza je namreč takrat pokazala, da je v Ljubljani kar sedem osnovnih šol (od 45) preveč, še posebno v središču. Fabčičeva je pojasnila, da je bilo to delovno gradivo oblikovano v mandatu prejšnje županje, o njem ni bilo javne razprave in kot strategija ni bilo potrjeno na seji mestnega sveta.

Danes je v občini 48 javnih osnovnih šol z opredeljenimi šolskimi okoliši in določeno zmogljivostjo glede na število učencev, ki bi jih lahko šola sprejela, če bi vsi oddelki imeli največje mogoče število učencev, to je 28. Veljavna strategija razvoja vzgoje in izobraževanja v MOL za obdobje 2009–2019 ne predvideva zapiranja šol, temveč nasprotno, poudarja Fabčičeva. Poleg števila učencev v posamezni šoli namreč upošteva tudi število oddelkov.

Na nekaterih območjih, na primer v Stanežičah in Podutiku, pa bo treba celo graditi nove šole. »Pri dveh šolah zdaj že gradimo manjše prizidke, tako reševanje prostorske stiske načrtujemo še pri nekaterih. Lansko šolsko leto je bilo v oddelku ljubljanskih šol povprečno od 15 do 24,3 učenca. Ker jih je obiskovalo 19.800 otrok, to pomeni, da bi bile te šole zasedene 76-odstotno. Ob upoštevanju števila oddelkov pa je dejansko stanje popolnoma drugačno. Velja še poudariti, da smo presežek šolskega prostora s preureditvami namenili reševanju prostorske stiske v vrtcih,« pravi načelnica.

Število otrok narašča

Poleg tega je leta 2006 v MOL začelo naraščati število rojstev; v sedmih letih se je povečalo za skupaj 870 otrok, torej je bilo vsako leto v povprečju 125 otrok več. Najbolj je število rojstev naraslo v letu 2006, kar za 250 otrok. Predlanskim so se rodili samo štirje otroci več, lani pa 117.

Na vprašanje, kakšne so posledice izseljevanja družin v primestje, je Marija Fabčič odgovorila, da to na zasedenost osnovnih šol ne vpliva, saj otroci, predvsem starejši, skoraj praviloma ostanejo v tisti, ki so jo obiskovali pred selitvijo. V ljubljanskih osnovnih šolah (javnih in zasebnih) je več kot 20.000 otrok.