Temi: arbitražni sporazum in proračun

Reševanje mejnega problema oziroma predlog arbitražnega sporazuma bo poleg proračuna za leti 2010 in 2011 osrednja tema današnjega pogovora koalicijskih partnerjev - SD, Zaresa, Desusa in LDS.

Objavljeno
27. oktober 2009 09.18
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - Reševanje mejnega problema oziroma predlog arbitražnega sporazuma bo osrednja tema današnjega pogovora koalicijskih partnerjev - SD, Zaresa, Desusa in LDS. Koalicija, ki se ob torkih redno sestaja, je tokratno srečanje uvrstila na višjo raven, ker se bodo predsednikom strank pridružili tudi vodje poslanskih skupin. Na dnevnem redu bodo Hrvaška in proračuna za leti 2010 in 2011.

 

Uradnih odzivov na zadnjo raziskavo javnega mnenja Dela, ki razkriva, da skoraj polovica anketiranih nasprotuje arbitražnemu sporazumu, vendar je v koalicijskih vrstah mogoče čutiti zaskrbljenost. Zato bo današnji vrh na temo arbitražnega sporazuma toliko bolj pomemben, saj koalicijski partnerji pričakujejo, da jim bo predsednik vlade Borut Pahor predstavil potek včerajšnjih pogovorov s predsednico hrvaške vlade Jadranko Kosor.

 

Pričakovati je tudi, da se bodo partnerji pogovorili o prihodnji strategiji, kako pridobiti naklonjenost javnosti za arbitražni sporazum, ki bi po 18 letih omogočil rešitev problemov zaradi meje s Hrvaško. S pridobivanjem javnosti na svojo stran se ne ukvarjajo le na ravni vlade, ampak se s tem ukvarjajo tudi v strankah koalicije.

 

Druga težava, s katero se bodo ukvarjali na koalicijskem vrhu v razširjeni sestavi, sta proračuna za prihodnji dve leti.

 

Več v torkovi tiskani izdaji Dela