Temni oblaki nad golfom v Istri

Golf Istra: Sodišče začelo stečajni postopek, Bossman vztraja, da to ne sme biti ovira

Objavljeno
09. oktober 2014 20.46
Golf zemljišče Sečovlje
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Piran - Koprsko okrožno sodišče je včeraj sprejelo sklep  o začetku stečajnega postopka nad družbo Golf Istra, ki je v 60 odstotni lasti Istrabenza, 20-odstotni lasti Istrabenz Turizma in 20-odstotni lasti Luke Koper. Predlog za začetek stečajnega postopka je podal Actual IT (v 74-odstotni lasti Istrabenza) in eden večjih upnikov insolventne družbe.

Družba Golf Istra je že marca letos razglasila insolventnost, Actual IT pa je podal predlog za stečaj tudi zato, ker želi urediti račune preden bo zamenjal lastnike. Vse namreč kaže, da je Istrabenz dobil v Italiji kupce za podjetje, katerega knjigovodska vrednost je bila ob koncu lanskega leta ocenjena na 6,7 milijona evrov, kar pomeni, da si Istrabenz (oziroma Istrabenzove upnice - banke) obetajo približno 5 milijonov evrov kupnine.

Za družbo Golf Istra je bilo že dalj časa znano, da v takih razmerah ne bo več dolgo kljubovala, saj je bilo iz leta v leto bolj očitno, da se državna birokracija bori proti projektu golfa v Sečovljah. Podjetje je imelo za skoraj 1,1 milijona sredstev in po podatkih iz Gvina lani 360.000 evrov kapitala. Samo za pripravo projektov za golf so od leta 2005 po nekaterih ocenah namenili več kot poldrugi milijon evrov. Vsa zadnja leta (razen leta 2010) je poslovalo z izgubo (lani je ta znašala 100.000 evrov). Zaposlena je bila samo direktorica Valentina Turk Balaban, ki je letos junija odstopila s funkcije direktorice (kasneje pa na sodišču nasprotovala izbrisu iz sodnega registra, pri čemer ji je sodišče ugodilo).

»Zmaga birokracije nad gospodarstvom«

V Luki Koper so včeraj izjavili: »Čeprav smo projekt izgradnje golf igrišča v vseh teh letih podpirali, se zavedamo, da se je ta projekt iz več razlogov znašel v slepi ulici, zato sprožitev postopka stečaja razumemo kot sklepno dejanje neke agonije, ki traja že dalj časa.«

V Istrabenz Turizmu je Marino Antolovič, predsednik uprave, dejal: »To je zmaga birokracije nad gospodarstvom. Državni uradniki, ki jih vodi minister Dejan Židan, so naredili vse, da ta, za nas pomemben gospodarski projekt, ne bi uspel. Ovire so nam postavljali v nasprotju z zakoni, saj smo postavili jasna jamstva, s pomočjo katerih bi vzporedno s projektom izdatno pomagali kmetijstvu, vendar tega niso hoteli slišati iz samo posameznikom znanih razlogov,« je dejal Antolovič, ki meni, da stečaj Golf Istre ne bi smel vplivati na projekt ali na razveljavitev pogodbe o najemu zemljišč Sklada kmetijskih zemljišč.

Piranski župan Peter Bossman v stečaju Golfa Istre sicer vidi težavo, vendar je prepričan, da bi s pridobitvijo gradbenega dovoljenja vedno dobili druge investitorje. »Zato pričakujem, da sodnica ne bo razveljavila tristranske pogodbe o najemu zemljišč s skladom. Še zmeraj upamo, da nam bo nova vlada jasneje povedala, kakšen turizem lahko sploh razvijamo v tem delu Istre, ob upoštevanju, da so večino golf igrišč po državi (in tudi v hrvaški Istri) zgradili na kmetijskih zemljiščih,« je povedal piranski župan.