Tempirana bomba: ošpice pred vrati Slovenije

Ministrstvo za zdravje je predstavilo niz ukrepov proti epidemiji ošpic in pozvalo ljudi, naj se cepijo.

Objavljeno
02. junij 2017 17.40
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Ljubljana - Izbruh ošpic v Italiji ogroža tudi Slovenijo, ocenjujejo strokovnjaki, zato je ministrica za zdravje pozvala vse, ki potujejo v tujino ali ki bodo v stiku s tujci, pa še niso cepljeni, naj se cepijo. Predstavila je tudi niz ukrepov, ki jih bo izvedla država za povečanje deleža cepljenih.

Bolezen lahko začne krožiti in se širiti kot epidemija, ker je delež cepljenih padel pod raven, ki še omogoča kolektivno zaščito, je povedala Jožica Maučec Zakotnik, državna sekretarka. In ukrepi?

Brez cepljenja ne bo službe v zdravstvu in ne letovanja otrok

Prvi ukrep je naročilo zdravstvenim institucijam, da preverijo, ali so njihovi zaposleni cepljeni. Če niso, se bodo morali cepiti, saj lahko postanejo vir širjenja bolezni na imunsko oslabele bolnike. Cepljeni bodo morali biti tudi dijaki in študentje, ki se bodo jeseni začeli šolati na zdravstvenih šolah. Necepljeni otroci ne bodo mogli na zdravstvene počitnice, ki jih plača javna zdravstvena blagajna. Z ministrstvom za šolstvo bodo pretresli možnost, da bi morali biti cepljeni vsi dijaki in študentje, ki se usposabljajo za delo z ljudmi, denimo vzgojitelji, učitelji, prav tako, da bi imeli prednost pri vpisu v javne vrtce otroci, ki so cepljeni. Ošpice so pri nas sicer skoraj pozabljena bolezen. A iz Romunije, kjer imajo še nižjo precepljenost, prihajajo alarmantne vesti: ošpice so zadnje leto tam ubile že 16 ljudi.


Jožica Maučec Zakotnik. Foto: Uroš Hočevar/Delo

V zadnjih letih potekajo predvsem na spletu številne aktivnosti proti cepljenju. Nekateri so prepričani, da cepljenje škoduje, drugi dvomijo, da je koristno. Danes bo v Ljubljani celo shod proti cepljenju. A pred uvedbo cepljenj so ljudje množično obolevali in tudi umirali za boleznimi, ki jih danes ni več, pojasnujejo strokovnjaki.

Črne koze, davica, mumps, otroška paraliza, tetanus in rdečke so bolezni, ki jih je cepljenje učinkovito pregnalo, je povedala Marta Grgič Vitek iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter navedla podatke. Prvo celjenje v Sloveniji je bilo davnega leta 1800 proti črnim kozam, ki so takrat pustošile po Evropi; danes jih ni več. Davico je imelo leta 1946 - pred uvedbo cepljenja - 2265 oseb v Sloveniji. Zadnji primer te hude bolezni je Slovenija zabeležila leta 1967, od takrat je ni več.

Ošpice pred vrati

Leta 1967 - to je zadnje leto pred uvedbo cepljenja proti ošpicam - je za ošpicami v Sloveniji zbolelo 6879 oseb, po obveznem cepljenju so se le še redko pojavile. Slovenija je bila najuspešnejša v boju proti ošpicam med letoma 2000 in 2010, ko ni zaznala nobenega primera ošpic. Zdaj pa se je delež cepljenih toliko zmanjšal, da so se ošpice spet začele pojavljati, nazadnje februarja letos, ko je zbolelo šest oseb. Nevarnost zdaj grozi iz Italije, kjer je v zadnjem letu zbolelo 1314 oseb. Pojavljajo se tudi v Nemčiji, Belgiji, najbolj množično v Romuniji. »Tempirano bombo imamo pred vrati. Lahko jo preprečimo, če bomo ukrepali še ta mesec,« je na nevarnost pred epidemijo ošpic v Sloveniji opozorila Jožica Maučec Zakotnik, državna sektretarka z ministrstva za zdravje.

Kdo je ogrožen?

Ogroženi so vsi, ki niso cepljeni. Najranljivejši so otroci do enega leta starosti (prvo cepljenje je ob prvem letu); ošpice jim lahko prenese okuženi bolnik, ki sploh še nima znakov bolezni. Zelo ogroženi so tudi vsi imunsko oslabeli ljudje, torej bolniki z rakom, starostniki in drugi, ki imajo hude bolezni.

Tisti prebivalci Slovenije, ki so rojeni do leta 1960, so po najverjetneje ošpice že preboleli in so pred okužbo zaščiteni. Cepljenje je bilo uvedeno leta 1968, a so takrat cepili le tiste otroke, ki ošpic še niso preboleli, zato je veliko možnosti, da kdo iz tistih generacij ni cepljen. Vsem, ki ne vedo, ali so preboleli ošpice in ali so bili cepljeni, Marta Grgič Vitek priporoča, da se cepijo. Prav tako priporoča staršem, ki otrok zaradi raznih zadržkov niso pripeljali na cepljenje, da jih pripeljejo. Cepljenje proti ošpicam je za vse otroke, srednješolce in študente brezplačno. Cepijo se lahko pri svojih pediatrih, ki se prvi srečajo tudi z obolelimi.

Necepljeni otroci pridejo sami

»Bolezen je zelo nalezljiva. Začne se s kašljanjem, vročino, izpuščaj se pokaže šele pozneje,« je opisal pediater Denis Baš ošpice, ki lahko povzročijo tudi pljučnico, vnetje možganov, celo smrt. »Razumemo starše, ki so zaradi številnih informacij na svetovnem spletu in na socialnih omrežjih prestrašeni, zmedeni, sledijo podatkom, ki so ponarejeni, njihova stiska je tudi naša stiska,« je povedal v imenu vseh pediatrov, ki nezaupljive starše ure in ure prepričujejo o koristnosti cepljenja in tako odžirajo čas drugim bolnim otrokom. »Dogaja se nam, da se pridejo otroci, ki niso bili cepljeni, po 15. letu, ko lahko sami odločajo o svojem telesu, sami cepit. Starše pozivam, naj pridejo cepit otroke pred odhodom v tujino, predvsem če gredo v ekološke tabore,« je dejal. Življenjska doba otrok, ki se rojevajo danes, bo 90 let, a v ta izračun so všteta tudi cepljenja, je povedal Denis Baš.