Terjatve do SCT pri gradnji kar štirih bolnišnic

Pravdni postopki v stečajnem postopku zaradi gradnje Nevrološke klinike, Klinike za ušesa, nos in grlo, Nove pediatrične klinike in Onkološkega inštituta.

Objavljeno
29. avgust 2013 21.08
Mi. Z., notranja politika
Mi. Z., notranja politika

Ljubljana – Ministrstvo za zdravje je unovčilo celotno bančno garancijo za odpravo napak v garancijski dobi na Onkološkem inštitutu (OI) v skupni višini 2.132.416,34 evra že decembra lani in ima ta denar na »svojem« računu (včeraj smo poročali, da bo največji del garancije letos decembra zapadel in ga po tem ne bo mogoče več koristiti).

To je tretjina zneska, ki ga bo – kot kažejo ponudbe – moralo ministrstvo plačati za zamenjavo vodovoda na OI. Na ministrstvu menijo, da vloga podjetja Strix (enega izmed treh prijavljenih podjetij na razpis za zamenjavo vodovoda) za revizijo razpisa ne bo bistveno odložila izbora ponudnika. Janez Remškar, direktor OI in član razpisne komisije, je dejal, da upa na začetek del za zamenjavo vodovoda novembra.

Ministrstvo je lahko unovčilo celotno garancijo po tem, ko je Zavod za gradbeništvo leta 2011 v poročilu potrdil, da je vodovodno omrežje v OI tako slabo, da ga je treba zamenjati, in se je ministrstvo odločilo za sanacijo.

Ministrstvo pa uveljavlja zaradi del in zamud podjetja SCT pri delih še več terjatev v stečajnem postopku. Pravdne postopke v stečajnem postopku je kot vesten gospodar sprožilo zaradi gradnje Nevrološke klinike, Klinike za ušesa, nos in grlo, Nove pediatrične klinike in Onkološkega inštituta. Vse naštete je gradil SCT. Za koliko denarja gre, nismo mogli izvedeti, ali bodo ti postopki imeli kakšen učinek, pa je zdaj nemogoče oceniti.