Terme Lepa Vida bodo zaživele šele prihodnje leto

Največjega novega aduta letos še ne bo v ponudbi portoroškega turizma.

Objavljeno
12. september 2012 10.20
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Sečovlje – Čeprav so odgovorni iz podjetja Soline večkrat zagotovili, da bodo na solinah gostom letos ponudili storitve v malih termah na prostem, se to do konca leta ne bo zgodilo. Terme z blagovno znamko Lepa Vida bodo zgradili na koncu sezone in jih gostom zares ponudili šele spomladi prihodnje leto.

Bojan Strajnar, ki za podjetje Soline vodi naložbo, je včeraj povedal, da bodo male terme Lepa Vida dogradili konec oktobra, zato letos še ne bodo ponujali turistično-zdraviliških storitev. Poslovne partnerje in javnost že zanima, kaj se dogaja na opuščenem delu Lere v solinah. Po prvih napovedih bi morali male terme zgraditi do aprila, pozneje so datum končanja prestavili najprej na začetek julija, nato so povedali, da bodo končane konec avgusta. Zdaj je jasno, da imajo še približno dva meseca dela.

Vzroka za zamudo tudi vročina in suša

»Poglaviten vzrok za zamudo je bilo spoznanje, da moramo zaradi novih tehničnih in poslovnih želja preprojektirati strojne instalacije. To nam je vzelo vsaj dva meseca časa. Drugi velik problem je bila huda poletna vročina in suša, zaradi katere nismo mogli na običajen način zabijati pilotov. V celoti smo v tla zakopali 2568 borovih lesenih pilotov, dolgih od štiri do sedem metrov, od katerih vsak nosi 4,5 tone teže. Na nekaj manj kot pol hektara površine smo nanosili 6000 kubičnih metrov temeljne zemljine, ki smo jo pripeljali iz predora Markovec.

Nanjo smo položili 6000 kvadratnih metrov geotekstila, zaradi statičnih in konstrukcijskih zahtev pa še 480 kubičnih metrov betona in 24 ton jeklene armature. Na novo smo dodatno zgradili 104 metre kinete, v katero smo spravili vso instalacijo. Namesto, da bi bila vkopana, je zdaj dostopna in jo bo lažje popravljati,« je povedal Strajnar. Zgradili so bazen dolg 19 metrov, širok devet in globok 1,35 metra, v njem pa je prečiščena slanica. Okoli bazenov je 1500 kvadratnih metrov lesenih teras iz sibirskega macesna, ob njih pa osem lesenih hišic, v katerih so sanitarije, strojnica, garderobe, osrednji objekt z recepcijo in zdraviliško ponudbo, restavracija, terasa za sončenje in senčenje, prhe ...

Zamude tudi zaradi varčevanja z delavci

Med bazenom in hišicami so še štirje bazeni za terapije s slanico in soljo, trije bazeni za knajpanje, dva s hlajeno vodo na 20 stopinj Celzija in en s toplo vodo. Okolico območja malih term bodo ogrnili s solinskim blatom, tako se bodo terme vključile v solinsko okolje in krajinski park.

Glavni izvajalec za zdravilišče na prostem so sami zaposleni iz Solin, le za strojno, električno instalacijo, bazen in bazensko tehniko ter gradnjo lesenih hišic so poiskali strokovno usposobljene kooperante. Dokončanje zamuja tudi zato, ker varčujejo z delavci, da se naložba ne bi preveč podražila. Namesto enega milijona, kot so načrtovali, bodo terme stale 1,2 milijona evrov, vendar po zagotovilih iz podjetja Soline predvsem zaradi precej kakovostnejše opreme. Ta mora vzdržati vplive soli in slanega blata.

S predstavitvami Lepe Vide bodo začeli prihodnji mesec, ko bodo dela pri koncu. Na pomoč pri končnih delih bodo v večjem številu priskočili tudi solinarji, ki bodo danes zaradi vremena v glavnem končali glavnino solinarske proizvodnje. Naložba, ki bo pomagala k samostojnemu financiranju solinarskega podjetja, se bo predvidoma povrnila v sedmih do osmih letih.