Terminal v Žavljah je nesprejemljiv

Medresorska delovna komisija za plinske terminale predlaga vladi, naj sprejme sklep, da je projekt gradnje plinskega terminala v Žavljah z vidika čezmejnih vplivov na okolje nesprejemljiv.

Objavljeno
31. avgust 2009 19.34
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - Medresorska delovna komisija za plinske terminale predlaga vladi, naj sprejme sklep, da je projekt gradnje plinskega terminala v Žavljah z vidika čezmejnih vplivov na okolje nesprejemljiv. Okoljski minister Karl Erjavec pa bo v torek v pismu od italijanske kolegice zahteval pojasnila o domnevnih poneverbah v dokumentih za gradnjo terminalov.

Kot je po današnji drugi seji Medresorske komisije za oblikovanje stališč Slovenije do problematike plinskih terminalov v Tržaškem zalivu in njenem priobalnem območju pojasnil njen predsednik državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Zoran Kus, so ugotovili, da je projekt gradnje plinskega terminala v Žavljah z vidika čezmejnih vplivov na okolje nesprejemljiv.

"Niso bile upoštevane slovenske pripombe v skladu z direktivo sveta o presoji vplivov nekaterih javnih in zasebnih projektov na okolje, in niso v skladu z t. i. memorandumom med slovensko in italijansko vlado, ki sta ga podpisali septembra lani, da bosta skupaj sodelovali o presojah v severnem Jadranu oz. Tržaškem zalivu," je poudaril Kus.

Komisija ugotavlja, da italijanski dokumenti, odločitev vlade in presoja čezmejnih vplivov na okolje ne vključuje možnosti plinovoda za terminal v Žavljah in s tem ne izpolnjuje pogojev celovitosti projekta. Komisija ugotavlja, da tudi terminal na morju, z vidika čezmejnih okoljskih vplivov ni sprejemljiv, ob tem predlaga, da se vse navedbe o tem terminalu črtajo iz italijanskega mnenja in da se v celoti upošteva slovensko odklonilno mnenje ter da italijanska vlada zaključi postopek presoje vplivov na okolje z negativno odločitvijo glede plinskega terminala na morju.

Komisija ministru Erjavcu predlaga, da v pismu italijanski kolegici Stefanii Prestigiacomo zahteva, da Slovenija pridobi vso manjkajočo dokumentacijo glede gradnje terminala v Žavljah, vključno z dokumentacijo o plinovodu, saj glede tega Slovenija še ni prejela nobene informacije.

Minister naj v pismu, ki bo posredovano v torek, zahteva pojasnila o vseh različnih informacijah, ki jih je mednarodno okoljska organizacija Alpe Adria Green (AAG) predala ministrstvu o domnevnih poneverbah dokumentacije za gradnjo terminala v Žavljah. Zahteva naj tudi spremembo pozitivnega mnenja italijanskega okoljskega ministrstva o presoji čezmejnih vplivov na okolje, tako da bodo v tej spremembi vključene vse slovenske pripombe. V nasprotnem primeru komisija predlaga vladi, naj proti Italiji vloži tožbo.

Komisija nalaga ministrstvu za gospodarstvo, da preuči vse možnosti spremembe t. i. smernic o transevropskih omrežjih, in poskuša najti možnosti, da bi se iz teh izločili plinski terminali v Tržaškem zalivu.

Sklepe komisije bo vlada obravnavala na seji v četrtek. "To bodo tudi izhodišča Slovenije za bilateralna srečanja naslednjo sredo z italijansko vlado," je dejal Kus.