Teš 4 izjemoma tudi po novem letu

Reševanje elektrarne in ogrevanja Šaleške doline: vlada o podaljšanju obratovanju bloka 4 predvidoma 23. decembra

Objavljeno
18. december 2015 20.23
Brane Piano
Brane Piano
Ljubljana, Velenje – »Uredba o emisiji snovi v zrak iz velikih kurilnih naprav bo na vladi sprejeta predvidoma 23. decembra,« so včeraj za Delo pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor (MOP). To bi pomenilo, da bi lahko po 1. januarju kot izjema v skladu z evropsko direktivo še naprej obratoval blok 4 Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Odločitev je pomembna za delovanje industrije ter ogrevanje ustanov in gospodinjstev v Šaleški dolini.



Bloku 4 bo konec leta poteklo okoljevarstveno dovoljenje zaradi prevelikih izpustov, blok 5 so zaradi tega že ustavili, vendar ga bodo po remontu in nadgradnji čiščenja dušikovih oksidov lahko spet zagnali, blok 6 pa deluje poskusno in ga občasno zaustavljajo. Če izjeme za blok 4 ne bi bilo, ob ustavitvi Teša 6 na mrzlem ne bi ostali le v domovih in ustanovah, temveč bi obstala tudi industrija Šaleške doline, ki jo Teš preskrbuje s paro.

Na Mestni občini Velenje so že sredi leta dopuščali možnost, da Holding slovenske elektrarne (HSE) z zahtevami za spremembo pogodbe o ogrevanju doline le povečuje pritisk na vlado, da bi uredbo za blok 4 sprejela. Evropska direktiva o industrijskih emisijah (IED) v 33. členu dopušča izjemo za določen energetski objekt, ki sicer ne izpolnjuje normativov za izpuste, vendar mora vlada to določiti z uredbo. To se še ni zgodilo.

Dopisovanje že od poletja

HSE je junija direktoratu za okolje na MOP in ministrstvu za infrastrukturo predlagal implementacijo izjeme za blok 4 po direktivi IED. Na MOP so nam avgusta pojasnili, da prednostno pripravljajo uredbo o emisiji snovi v zrak iz velikih kurilnih naprav in uredbo o sežigalnicah odpadkov, napravah za sosežig odpadkov in njihovih emisijah. Minilo je poletje, za njo jesen, uredbo za Teš pa bo vlada morda 23. decembra le sprejela.

A zaskrbljenost v Šaleški dolini se stopnjuje. Velenjski župan Bojan Kontič je v četrtek o tem že drugič pisal predsedniku vlade Miru Cerarju. Opozoril je, da ga je generalni direktor HSE Blaž Košorok obvestil, da je blok 5 že zaustavljen, potem mora v remont, zaustavitev pa s 1. januarjem grozi tudi bloku 4.

»V primeru zamude pri odobritvi izjeme za blok 4 bi to pomenilo, da bi po 1. januarju v Tešu obratoval le premogovni blok 6, ki pa je v zgodnji fazi obratovanja in je verjetnost odpovedi in okvar na napravah še vedno zelo velika. Ob izpadu bloka 6 bi nastal daljši izpad celotne proizvodnje v Tešu iz premogovnih enot, posredno pa tudi potencialna prekinitev dobave toplotne energije za ogrevanje Šaleške doline sredi kurilne sezone ter zagotavljanje toplote za tehnološke procese gospodarskih subjektov, na primer Gorenja. V Šaleški dolini nimamo nadomestnega vira za proizvajanje toplotne energije,« Kontič opozarja Cerarja.