Teš 6 ponovno v obratovanju predvidoma v četrtek

Četrti blok, ki zaradi okvare prav tako ne deluje, bodo predvidoma popravili do 21. junija.

Objavljeno
13. junij 2017 13.54
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Šoštanj − Potem ko so v petek zaradi sanacije razpoke na pregrevalniku ustavili obratovanje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), bo ta znova v obratovanju predvidoma od četrtka. Četrti blok, ki zaradi okvare prav tako ni deloval, pa spet obratuje, so danes za STA povedali v Tešu.

Šesti blok je trenutno ustavljen zaradi nujne sanacije razpoke na pregrevalniku, gre pa za popravilo iz naslova garancije. Četrti blok popravljajo zaradi okvare na vleku dimnih plinov, so povedali v Tešu.

»Kljub temu večjih odstopanj v zagotavljanju sistemskih storitev v skupini HSE ni pričakovati, ravno tako ne bo motena dobava toplotne energije iz Teša za lokalni zunanji odjem,« so zagotovili.

Šesti blok bo predvidoma ponovno v obratovanju 15. junija, dela na bloku štiri pa se bodo predvidoma zaključila do 21. junija, ko bo znova v obratovalni pripravljenosti, so pojasnili.

Portal Siol.net je v ponedeljek poročal, da izpad Teša v zadnjih dneh v slovenskem energetskem sistemu nadomeščajo hidroelektrarne in povečan uvoz. Od petka, ko je Teš prenehal obratovati, je Slovenija spet neto uvoznik električne energije, saj so fizični pretoki v Slovenijo za približno 300 megavatov presegali pretoke v nasprotno smer. Tržne cene električne energije pri nas se gibljejo pri okrog 43 evrov na megavatno uro.

Izpad vpliva na povečan uvoz

Direktor Elesa Aleksander Mervar je ob robu posveta Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije v Ljubljani za STA pojasnil, da izpad Teša kot tako pomembne enote definitivno vpliva na povečan uvoz, gre namreč za 500 megavatov (MW) delujoče moči.

»Zaenkrat problemov, kar se tiče uvoza, ni, saj ima Slovenija zadostne čezmejne uvozne komercialne kapacitete,« je poudaril.

Tudi Slovenija ima določene enote, s katerimi ne obratuje. Od tega ima Eles zakupljenih v Sloveniji 348 MW za potrebe terciarnih storitev, vendar v tem primeru HSE sam nadomešča izpadlo energijo. Tu ne gre za velike številke, v HSE verjetno znajo kupiti poceni elektriko, bodo pa trpeli razliko, kar se tiče fiksnih stroškov Teša, je dejal.

Kar se sistemskih storitev tiče, Teš nudi predvsem sekundarno regulacijo, to pa trenutno nadomešča veriga Dravskih elektrarn Maribor (DEM), pozabiti ne gre na 185 MW črpalno hidroelektrarno Avče. Tudi terciarne storitve so sicer kombinacija Avč in DEM.

»Vendar to ni vzdržno na daljši rok. A v tem času, ko se napoveduje popravilo, bo možno to balansirati,« je še dejal Mervar.

Teš 6, vreden 1,43 milijarde evrov, sicer stoji že drugič, odkar so ga zagnali. Maja lani se je nepričakovano ustavil, kot so ugotovili, so bili prerezani električni vodniki meritev za temperaturo in vibracije. Zaradi tega je bilo prekinjeno delovanje črpalke kondenzata. Dogodek so preiskovali kriminalisti, saj so v Tešu pojasnili, da je električne vodnike lahko prerezal le nekdo od zaposlenih, saj nihče od zunaj ne more vstopiti v prostore elektrarne.