Tesna večina za novega ministra Gjerkeša

Poslanci bodo danes odločali o kandidaturi Henrika Gjerkeša za mesto ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. V vladajoči koaliciji priznavajo, da utegne biti rezultat tesen, saj kandidat zagotovo ne bo dobil vseh glasov koalicijskih poslancev.

Objavljeno
22. oktober 2009 00.05
Klara Škrinjar, Tanja Starič
Klara Škrinjar, Tanja Starič
Ljubljana - Poslanci bodo danes odločali o kandidaturi Henrika Gjerkeša za mesto ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. V vladajoči koaliciji priznavajo, da utegne biti rezultat tesen, saj kandidat zagotovo ne bo dobil vseh glasov koalicijskih poslancev. Vzdržala se bosta poslanca Vili Rezman (Desus) in Vili Trofenik (Zares), trije poslanci pa bodo službeno odsotni. To pomeni, da bo imela koalicija skupaj le 45 glasov, in ne absolutne večine, ki je potrebna za imenovanje vlade.

 

Ker pa za potrditev ministra zadostuje navadna večina in ker koalicija računa tudi na glasove opozicije, bo Gjerkeš verjetno kljub temu dobil dovolj glasov. Da bo podpora tesna, se očitno zaveda tudi predsednik vlade Borut Pahor, ki je vse koalicijske poslance pozval, naj danes kandidatu dajo svoj glas.

 

Kandidatura Henrika Gjerkeša za mesto ministra je povsem v senci razkola, ki ga je sprožila v stranki Desus. S samo izbiro kot tudi potekom izbire kandidata, ki se za ministrsko mesto poteguje prav na predlog Desusa, namreč nista zadovoljna vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič in poslanec Vili Rezman. Zaradi nesoglasij se lahko zgodi, da bosta oba celo zapustila poslansko skupino. Rezman pravi, da bo o tem premislil čez vikend, mogoče pa je vse: da postane samostojni poslanec, da se poveže z drugimi nezadovoljnimi poslanci ali pa da celo zapusti parlament.

 

»Tako ali tako so bila to najslabša leta v mojem življenju,« pravi Rezman, ki sicer ni član stranke Desus in ki mu je bilo med drugimi omenjeno ministrsko mesto celo ponujeno, a ga je zavrnil. Stranka bo o tem, kaj storiti z »neposlušnima« poslancema, odločala prihodnji teden. Takrat bo izvršni odbor Desusa obravnaval pobudo za izključitev Vilija Rezmana iz poslanske skupine.

 

Predsednik vlade Borut Pahor je včeraj dejal, da se v nesoglasja znotraj Desusa niti kot predsednik vlade niti kot predsednik SD ne bo vmešaval, pričakuje pa, da bodo poslanci Desusa kandidata za novega ministra podprli. »Kandidat je prišel na predlog iz stranke Desus, jaz sem ga ocenil za dobrega. Menim, da ima vse izobrazbene in vodstvene reference, da to zelo zahtevno delovno mesto v vladi dobro opravi. Kot predsednik vlade ga torej predlagam državnemu zboru in pričakujem, da ga bodo poslanke in poslanci vseh koalicijskih strank tudi podprli,« je nastalo situacijo komentiral Pahor.

 

Toda Pahor ni prepričal poslanca Rezmana, naj da svoj glas Gjerkešu. »Predsedniku moram sporočiti, naj ne pričakuje, da bom spremenil svoje stališče. Hkrati bi ga spomnil, da me je nekoč prav on nagovarjal, naj ne podprem Karla Erjavca kot kandidata za ministra za obrambo!« je dodal Rezman. Poslanca Žnidaršič in Rezman sta včeraj znova ponovila, da je Erjavec že dan pred zasedanjem kadrovske komisije koalicijskim strankam predstavil kandidata za novega ministra, ki ga je sam izbral med enajstimi evidentiranimi, ne pa tistega, ki bi bil po mnenju Desusa najprimernejši.

 

Več v četrkovi tiskani izdaji Dela