Test DNK pokazal, da Peter S. še ni našel očeta

Tanja Breda S. je pred več kot štiridesetimi leti v Nemčiji rodila sina. Peter S. zdaj molči. Vprašanja brez odgovorov.

Objavljeno
02. oktober 2012 23.01
uho_KNJIZNI SEJEM Rebula - Rode
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika
Ljubljana – Peter S., čigar žalostno zgodbo smo zapisali v Delu in ki ga, na njegovo željo, nikoli nismo podpisali s polnim priimkom, je torej dobil dokaz, da upokojeni kardinal Franc Rode ni njegov oče. Kljub temu na nekatera vprašanja, o katerih smo pisali, še vedno ni odgovora.

Naj spomnimo: Tanja Breda S. in upokojeni kardinal ter nekdanji ljubljanski metropolit Franc Rode sta imela razmerje v času, ko sta še bivala v Sloveniji. To sta potrdila oba: kardinal razmerje opisuje kot »lepo prijateljstvo z dekletom«, ki bi »lahko preraslo v ljubezen, a sva se sporazumno odpovedala drug drugemu zaradi višje vrednote, kot Črtomir in Bogomila«.

Tanja Breda njuno razmerje opisuje drugače. Zdaj ima 61 let. Med našim obiskom na njenem domu v enem od srednje velikih nemških mest nam je pred pričami zaupala, da sta si bila z Rodetom zelo blizu. In dodala: »Da. Bila sva intimna, ko sem bila stara 18 let. Prišel je k nam, ko se je že kot doktor na ljubljanski teološki fakulteti peljal v Maribor.« Vendar je na naše vprašanje, ali je Rode oče Petra S., ki se je v Nemčiji rodil v Tanjinem 19. letu starosti, odgovorila: »Ne, ne, Rode ni Petrov oče. Ne spomnim se. Ne vem, kdo je oče.«

Po sledi zgodbe

Da naj bi imel že upokojeni kardinal Franc Rode moškega potomca, se je v kleriških krogih Cerkve na Slovenskem šušljalo več desetletij, odkar je Rode konec šestdesetih let kaplanoval v Svetem Jožefu pri Celju. Šestega avgusta letos smo v Delovih Ozadjih razčlenjevali, zakaj dvomimo o besedah Cerkve, da mora nekdanji ljubljanski metropolit Alojz Uran zapustiti Slovenijo zaradi govoric, da ima otroke, da je torej prelomil celibat. Med drugimi primeri, s katerimi smo želeli prikazati dvoličnost določenih subjektov iz Cerkve na Slovenskem, smo omenili govorice, da ima otroka tudi kardinal Rode. Nič drugega. Do resničnosti teh govoric se nismo opredeljevali.

Upokojeni kardinal se je odzval z zahtevo po popravku in naš zapis označil za »zlonameren in žaljiv«. Tudi zato smo se odločili preveriti govorice o domnevnem očetovstvu upokojenega kardinala, ki je pomembna javna osebnost.

Novinarska preiskava

Viri, predvsem iz kleriških vrst, so nas usmerili na celjski konec, kjer je Rode konec šestdesetih let kaplanoval. Po pogovoru s številnimi domačini, ki jim Rodetova nekdanja »romanca« s temnolasim dekletom še ni ušla iz spomina, smo nazadnje vzpostavili stik s sorodniki dekleta, ki živijo v okolici Celja. Nekdanja Rodetova prijateljica je tako dobila ime in priimek, prav tako njen sin Peter. Našli smo tudi očividce dogodkov izpred štiridesetih let, ki so o tem tudi pripravljeni pričati pred sodiščem.

Sin Tanje Brede, zdaj v Dubaju živeči nemški državljan, se je rodil v Tanjinem 19. letu starosti, leta 1970. Tanja Breda je leta 1969 na presenečenje sorodnikov tako rekoč čez noč naznanila, da bo pustila težko pridobljeno delo v celjskem Topru in odšla na delo v Nemčijo, v Siemens. Sorodniki vedo povedati, da se je poslavljala s solznimi očmi; domačim je priznala, da je noseča.

V Nemčijo se je podala, to priznava sama, s ponarejenim zdravniškim spričevalom, saj Siemens ni zaposloval nosečnic. Kako je dobila delo v Nemčiji in ponarejeno zdravniško potrdilo, ni znano in tega ni razkrila niti nam. Petra je rodila v sanatoriju Sankt Joseph, pozneje pa se je v Nemčiji poročila in rodila še dve hčeri.

Peter išče očeta

Peter, ki je dve leti svojega otroštva preživel v sirotnišnici, si je, ko je odrasel, želel izvedeti, kdo je njegov oče, a mu mati tega nikoli ni hotela povedati. Zato se je v »domačo vas« v Slovenijo odpravil sam. Tam so mu domačini povedali le to, da je njegov oče »pomemben mož«.

Toda Petrova potovanja v Slovenijo so nazadnje obrodila sadove: v Nemčijo se je vrnil s fotografijo Franca Rodeta in jo pokazal materi. Tanja Breda je, ko je Peter ni nehal spraševati, potrdila, da bi utegnil biti njegov biološki oče Rode. Peter je sklenil, da bo informacijo preveril. O tem se je posvetoval z odvetniško pisarno v Celju, kardinalu pa je, pravi, napisal dve pismi, v katerih je poskušal z njim vzpostaviti stik. A brez uspeha.

Avgusta je Peter ubral drugačno pot. Prošnjo za test očetovstva je Rodetu »vročil« javno. Po objavi članka v našem časopisu je upokojeni kardinal takoj sporočil, da je test DNK pripravljen opraviti »kjerkoli in kadarkoli«.

Rode najprej ne želi sodelovati

Vse, kar smo izvedeli, smo v skladu z novinarskimi standardi seveda hoteli preveriti pri upokojenem kardinalu Rodetu. Zato smo ga – bilo je v času njegovega dopusta v Sloveniji – večkrat prosili za srečanje z nami. Našo prošnjo je po nekaj dneh zavrnil njegov tajnik Matej Pavlič.

Kljub temu smo kardinalu poslali vprašanja. Prosili smo ga, naj potrdi ali zanika, kar smo slišali od prič in tudi od Tanje Brede, predvsem pa, ali sta v resnici imela intimno razmerje in ali je torej Peter S. res lahko njegov sin.

Matej Pavlič nam je po nekaj dneh odgovoril, da se naša vprašanja »nanašajo na neresnične trditve« in da so »tudi žaljiva do njegove osebe. V kolikor boste s svojim pisanjem v to smer nadaljevali, bo gospod kardinal sprožil ustrezne postopke za začetek kazenskega pregona.«

Po desetih dneh čakanja smo se odločili zgodbo objaviti. Dva dni pred objavo našega teksta nam je Pavlič sicer sporočil, da upokojeni kardinal Rode »možnosti pogovora za Delo še ni popolnoma izključil, vendar pa se zanj tudi še ni dokončno odločil. Njegova odločitev bo znana v nekaj dneh ...,« vendar smo menili, da je imel Rode dovolj časa za pojasnitev dejstev in za odgovore na naša vprašanja. Odločili smo se, da članek s Petrovo zgodbo objavimo.

Petru pomaga nemška Cerkev

Peter S. se je po tem, ko je s pomočjo slovenskih medijev nazadnje dosegel Rodetovo privolitev v testiranje očetovstva, umaknil iz javnosti. Tudi njegovi nemški odvetniki so Rodetovo odvetnico Nino Zidar Klemenčič prosili, naj primerjava vzorcev DNK poteka v tajnosti.

Peter nam je dan po objavi našega prispevka, ki je njegovo zgodbo približal javnosti, povedal, da je odvetnike najel po nasvetu nemškega kardinala Reinharda Marxa. Na naše vprašanje, ali mu bo nemška Cerkev krila tudi stroške odvetnikov, je Peter S. takrat odgovoril: »Cerkev v Nemčiji ne bo plačala stroškov, ampak mi bodo pomagali.«

Rezultati znani, vprašanja ostajajo

Test DNK je torej pokazal, da Franc Rode ni oče Petra S. Kljub temu ostaja nekaj odprtih vprašanj:

– Kakšno je bilo razmerje med Tanjo Bredo in Francem Rodetom, kako dolgo je trajalo in ali je kardinal prelomil obljubo celibata? O tem so pričevanja udeležencev takratnih dogodkov zelo razlikujejo.

– Kdo je pomagal noseči komaj polnoletni Tanji Bredi v Nemčijo? Kdo ji je priskrbel ponarejeno spričevalo in na tej podlagi službo v Siemensu? Kdo jo je po tem, ko je izgubila službo – ko so v Siemensu ugotovili, da je noseča – napotil v sanatorij, kjer je povila Petra? In kdo ji je po rojstvu otroka spet priskrbel službo v Siemensu?

– Kardinal grozi s tožbami časopisni hiši Delo, četudi smo v svoji zgodbi samo navajali izjave prič, ki so pripravljene stvari razčistiti na sodišču. Bo torej upokojeni kardinal ukrepal tudi proti njim?

Vsa ta vprašanja bodo zagotovo predmet nadaljnje novinarske preiskave.