Težav s finančnimi preiskavami ni

Janša: V 35 letih sem zaslužil dober milijon evrov. O ustavnosti zakona ustavno sodišče še ni reklo zadnje besede.

Objavljeno
03. maj 2017 23.34
Okrogla miza Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve z naslovom 25-letnica ''deklaracije za mir'', deklaracije proti slovenski vojski, na kateri so sodelovali predsednik SDS in prvi minister za obrambo v RS Janez Janša, prvi minister za notranje
Majda Vukelić
Majda Vukelić

Ljubljana – Specializirano državno tožilstvo (SDT), ki ima pomembne pristojnosti po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, nima posebnih težav pri odrejanju, vodenju in izvajanju finančnih preiskav, čeprav jih v praksi nekaj vendarle je.

Te so, kot pojasnjujejo na SDT, večinoma povezane z zaznavo premoženja nezakonitega izvora, kar je osnovni pogoj, da lahko postopek (finančna preiskava in vložitev tožbe za odvzem nezakonitega premoženja) sploh uvedejo. Pri tem pa se ne morejo zanašati zgolj na javno dostopne baze, saj iz njih ni vedno razvidno, s kakšnim premoženjem določena oseba v resnici razpolaga. Ker ustavno sodišče še ni odločilo o ustavnosti zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, je bilo tudi lani nekaj sodnih postopkov prekinjenih.

Predsednik SDS Janez Janša se je zadnje dni javno odzval na tožbo za odvzem nezakonito pridobljenega premoženja – to je SDT vložil 18. aprila, v njej mu pripisuje za skoraj 400.000 evrov nezakonitega premoženja – s popisom svojih prihodkov in premoženja. Med drugim je navedel, kot je povzela STA, da je kljub rednim prijavam premoženja državnemu zboru in protikorupcijski komisiji »finančna preiskava izhajala iz zlagane domneve«, da leta 2000 ni imel nobenega premoženja in prihrankov.

Za povečavo klikni na grafiko.

Janša je v poročilu slovenski javnosti, kot je naslovil svojo izjavo, podobno kot leta 2011 pred takratnimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami, popisal dosedanje prihodke od zaposlitev in prodaje knjig. V 35 letih je, kot je navedel, zaslužil približno 900.000 evrov s plačami, z avtorskimi honorarji pa še od 200.000 do 250.000 evrov. Prav tako je navedel svoje premoženje: hišo v Šentilju, solastništvo stanovanja v Ljubljani, vikend v Bovcu, podedovano manjše kmetijsko zemljišče v Žalni in osebni avto. Ob tem ima tudi kredit za nakup nepremičnine. »Skupaj z ženo bova morala v prihodnjih desetih letih odplačati še okoli 220.000 evrov posojila,« je dodal. Zatrdil je, da nima premoženja ali bančnih računov v tujini. Pri tem ugotavlja, da je po 35 letih delovne dobe ob prihodkih krepko nad milijonom evrov za nakup nepremičnin odštel dobro tretjino zaslužka. Hkrati pa je po njegovih navedbah njegovo skupno, doslej odplačano premoženje v nepremičninah po nakupni ceni vredno manj, kot naj bi finančna preiskava ugotovila nezakonito pridobljenega premoženja.

Tožba zoper Janšo je bila sicer 17. po vrsti, ki jo je zoper različne osebe vložil SDT po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Pri odkrivanju takšnega premoženja SDT sodeluje predvsem s Fursom, policijo in uradom za preprečevanje pranja denarja.