Težke naloge Igorja Tičarja

Spreminjenje statuta na mariborski univerzi dviga prah, rektor Igor Tičar pa se ne želi upokojiti.

Objavljeno
15. maj 2017 21.30
tre*Ticar
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – Kljub številnim pomislekom in tudi protestom, predvsem sindikatov, se na mariborski univerzi nadaljujejo spremembe statuta. In to radikalno, saj bo drugačnih kar tretjina členov. Največ prahu je dvignilo določilo o imenovanju rektorja, s katerim se po prepričanju številnih sedanji rektor Igor Tičar želi izogniti upokojitvi.

Nenavaden je že postopek spreminjanja statuta. Javna obravnava bi po besedah predsednice Visokošolskega sindikata Slovenije na mariborski univerzi Marije Javornik Krečič morala po zakonu trajati petnajst dni, ker pa so postopek razprave sprožili tik pred prazniki, je bilo učinkovitih le šest delovnih dni. Še precej spornejša je zamisel o sklenitvi pogodbe o zaposlitvi z rektorjem. Za to naj bi po zamislih vodstva univerze po novem poskrbel kar najstarejši prorektor, vendar so jih na pristojnem ministrstvu že zavrnili.

Igor Tičar je že lani izpolnil pogoje za upokojitev, po novi zakonodaji bi mu delovno razmerje lahko podaljšali le še do konca leta. Ideja o novih pooblastilih najstarejšega prorektorja bi lahko bila nov poskus obvoda upokojitve, vendar na ministrstvu v to ne privolijo. Zakon o visokem šolstvu konkretne pristojnosti za sklepanje pogodbe o zaposlitvi z rektorjem univerze na normativni ravni ne ureja, vendar bi bila predlagana ureditev »nesistemska in zato sporna«. Takšen organ je izključno in samo upravni odbor univerze, funkcija najstarejšega prorektorja pa je zgolj simbolična in mu ni mogoče določati takšnih pristojnosti, poleg tega je rektor prorektorjem nadrejen.

Pet milijonov dolga

Druga težava, s katero se bo moral Tičar spopasti v kratkem, je poplačilo pet milijonov evrov dolgov do zaposlenih. Vrhovno sodišče je lani v delovnem sporu, ki ga je proti pravilniku o napredovanju na mariborski univerzi sprožil visokošolski sindikat, razsodilo sindikatu v prid in s tem potrdilo, da neusklajevanje napredovanj v nazive pedagoškega kadra s plačami kljub intervencijskim ukrepom ni zakonito. Po besedah Javornik Krečičeve se je rektor kljub tej razsodbi in tudi ugotovitvam pristojnega inšpektorata izplačilu do zdaj izgibal, zdaj pa ne preostane drugega, kot da zagotovi denar.

To ne bi smel biti poseben problem, čeprav sta pristojno ministrstvo in ministrstvo za finance zavrnila Tičarjev predlog, da bi univerza za to najela kredit. Po neuradnih informacijah je mariborska univerza lansko leto končala z več kot enajstimi milijoni presežka, ker pa rektor menda ni želel jemati denarja »bogatejšim« fakultetam, je želel breme s kreditom prerazporediti med vse članice, čeprav so številne tudi v minusu, največja je izguba na filozofski fakulteti, ki je leto 2016 končala z več kot polmiljonskim primanjkljajem. Junija in julija bodo zaposleni na mariborski univerzi prejeli razliko v plači, do tega pa je upravičenega okoli tretjina kadra.

Zaplet na ekonomsko-poslovni fakulteti

Junija naj bi se končala tudi dekanska zgodba na ekonomsko-poslovni fakulteti. Čeprav je Davorin Kračun lani dobil največ glasov na dekanskih volitvah, ga rektor nikoli ni potrdil na tem položaju, zato je fakulteto vodil kot vršilec dolžnosti. Po šestih mesecih je Tičar na ta položaj imenoval Lidijo Hauptman. Hauptmanova naj bi bila tudi glavna favoritinja na junijskih volitvah, po neuradnih inforamcijah pa bo kandidirala tudi docentka na tej fakulteti Simona Sternad Zabukovšek. Po novem zakonu lahko volijo vsi zaposleni, ker so volitve razpisali pred začetkom veljavnosti zakona, izvedene pa bodo po začetku veljavnosti, se postavlja vprašanje, ali bodo volitve, na katerih ne bodo sodelovali vsi, zakonite in legitimne.