Thaler bo stalni poročevalec za Makedonijo

Evropski parlament je Zoranu Thalerju zaupal mesto stalnega poročevalca za Makedonijo. Ocena poslanske skupine S&D je, da bo Thaler zaradi izkušenj, ki si jih je pridobil kot zunanji minister in kot poznavalec regije svoje delo opravil dobro.

Objavljeno
29. september 2009 17.48
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Bruselj - Evropski parlament je danes poslancu Zoranu Thalerju zaupal pomembno mesto stalnega poročevalca za Makedonijo. Ocena poslanske skupine S&D je, da bo Thaler zaradi izkušenj, ki si jih je pridobil kot zunanji minister in kot poznavalec regije svoje delo opravil dobro. Drugi stalni poročevalec iz skupine S&D je postal Hannes Swoboda, ki bo še naprej stalni poročevalec za Hrvaško.

Makedonija je dobila prvo obljubo predsedstva Evropskega sveta o pridruževanju EU že v Solunu leta 2003. Od leta 2005 pa ima država uraden status države kandidatke za članstvo v EU in sklenjen stabilizacijsko-pridružitveni sporazum. Država je v zadnjih letih naredila napredek v svojem približevanju članstvu v EU, vendar je pred njo še nekaj pomembnih izzivov. Država mora bolj odločno končati proces demokratizacije, se spopasti kriminalom in korupcijo, pospešiti modernizacijo javnih storitev, uveljaviti okoljske standarde in podobno.

Kot poročevalec za Makedonijo bo Thaler prispeval k stabilizaciji političnih in gospodarskih razmer na Balkanu in pospeševal procese evropske integracije. Hitrejša integracija bo pozitivno vplivala na mednarodno menjavo Slovenije, slovensko gospodarstvo in trg dela.

Jelko Kacin bo tudi v tem mandatu posebni poročevalec za Srbijo

Evropski poslanec Jelko Kacin (ALDE/LDS) bo tudi v tem petletnem mandatu Evropskega parlamenta poročevalec za Srbijo, je danes v Bruslju soglasno odločila tretja največja parlamentarna politična skupina, skupina liberalcev in demokratov (ALDE).

Kacin je bil v prejšnjem mandatu najprej poročevalec Evropskega parlamenta za Državno skupnost Srbije in Črne Gore (brez Kosova), po osamosvojitvi Črne Gore, kjer je Kacin vodil delegacijo opazovalcev Evropskega parlamenta na referendumu za osamosvojitev, pa je postal poročevalec za Srbijo (brez Kosova), so sporočili v Kacinovi pisarni.