Tito in peterokraka zvezda dvigujeta prah

Spomenik na Okroglici postavljajo ob 60. obletnici najbolj množičnega zborovanja Slovencev.

Objavljeno
28. avgust 2013 23.28
Katja Munih, Nova Gorica
Katja Munih, Nova Gorica

Nova Gorica – Podobi Tita in peterokrake zvezde na delu spomenika, ki ga ob 60. obletnici množičnega zborovanja Slovencev urejajo na Okroglici pri Novi Gorici, sta zmotili del prebivalcev Vipavske doline in predvsem stranki SDS in NSi.

Spomenik, ki ga bodo slovesno odkrili 7. septembra, ureja novogoriško Območno združenje borcev za vrednote NOB skupaj z Občino Renče - Vogrsko in še petimi goriškimi.

»Povod za postavitev je bilo najbolj množično zborovanje Slovencev v zgodovini, na Okroglico je prišlo 300.000 ljudi od vsepovsod,« razloge za odločitev pojasnjuje zgodovinar Branko Marušič, tudi pobudnik postavitve. »Tito je bil glavni govornik na tej proslavi, imel je zgodovinski govor, ki je odmeval v svetu. Preko tega ne moremo. Zborovanje je tedaj dobilo razsežnosti svetovnega dogodka, o njem je poročal ves svetovni tisk, saj je Tito predlagal internacionalizacijo Trsta, čisto slovensko zaledje pa naj se priključi k Jugoslaviji. To je bila ena izmed rešitev, ki se pozneje ni uresničila, je pa odmevala po vsem svetu,« pravi Marušič.

»S spomenikom se bomo spomnili še na devet drugih pomembnih zgodovinskih dogodkov, ki so bili v Vipavski dolini; prva omemba kraja s slovenskim imenom Gorica leta 1001, tolminski punt iz 1713, šempaški tabor leta 1868, ustanovitev Tigra 1927, ustanovitev goriške fronte 1943, vojnih spopadov med Razdrtim in Rožno Dolino ob osamosvajanju Slovenije leta 1991,« je povedal Aldo Vuga, vodja postavitve pri območnem združenju borcev.

Župan Občine Renče - Vogrsko Aleš Bucik je prepričan, da spomenik ne more biti vzrok za kakršno koli razdvajanje. »V naši občini razdvajanja ni. Na pobudo borčevske organizacije smo 14. februarja organizirali javno obravnavo in ljudje so predlog podprli,« je dejal župan in dodal, da bo postavitev stala 19.000 evrov in ne 30.000, kot so objavili nekateri mediji. Večino stroškov bo plačala občina Renče - Vogrsko, preostalo se bodo razdelilo med drugih pet goriških občin in zvezo borcev. Za ureditev okolice, kjer bo med drugim tudi tržnica, bo občina namenila od 20.000 do 30.000 evrov.

Odzvala sta se SDS in NSi

Na nastajanje spomenika so se na svoji spletni strani odzvali v NSi: »Tako želijo malikovalci nekdanjega režima in diktatorja Tita obeležiti komunistično zborovanje pred šestdesetimi leti, na katerem je Tito večkrat ponovil: 'Trst je naš',« so med drugim zapisali.

Vodja svetniške skupine SDS v novogoriškem mestnem svetu Tomaž Slokar pa meni, da dokler v državi ne uspemo poenotiti odnosa do vseh oblik totalitarnega zla, lahko na institucionalni ravni skupaj praznujemo, se spominjamo in obeležujemo tiste dogodke ter dosežke, ki so absolutno skupni vsem in nas kot narod združujejo ter pomagajo k boljši družbi. Postavitev obeležja nekomu, ki velja za razdvojevalca duhov današnje demokratične države, pa po njegovem ni primerno.