»To je kvaliteten dokument za kvalitetno rešitev«

Čeprav na včerajšnjem koalicijskem vrhu niso načeli vprašanja arbitražnega sporazuma, saj predsednik vlade Pahor ni predstavil poteka obiska v Zagrebu pri hrvaški premierki Kosor, predstavniki koalicije odločno podpirajo arbitražni sporazum.

Objavljeno
28. oktober 2009 09.25
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - Čeprav na včerajšnjem koalicijskem vrhu v nasprotju s pričakovanji niso načeli vprašanja arbitražnega sporazuma, saj predsednik vlade Borut Pahor koalicijskim partnerjem ni predstavil poteka ponedeljkovega obiska v Zagrebu pri hrvaški premierki Jadranki Kosor, predstavniki koalicije odločno podpirajo arbitražni sporazum. Ali, kot je dejal predsednik stranke Zares Gregor Golobič: »Predsednik vlade je z arbitražnim sporazumom opravil izvrstno delo.«

 

Minister za pravosodje Aleš Zalar, ki je na koalicijskem vrhu nadomeščal predsednico LDS Katarino Kresal, je obisk Pahorja v Zagrebu in razvoj dogodkov okoli arbitražnega sporazuma na kratko opisal z mislijo, da se stvari razvijajo v skladu s pričakovanji. Tudi v Desusu podpirajo arbitražni sporazum, je pojasnil predsednik stranke Karl Erjavec, če Sloveniji zagotavlja prosti dostop do odprtega morja. O tem pa ne dvomi, pravi Erjavec, ker verjame strokovnjakom za mednarodno pravo, ki zagotavljajo, da ima Slovenija z arbitražnim sporazumom zagotovljen dostop do odprtega morja.

 

Golobič o arbitražnem sporazumu pravi, da je kompromisni predlog, s katerim imajo težave mnogi na slovenski in hrvaški strani. Pahor si zasluži vso podporo, pravi, zato mu mora koalicija tudi v prihodnje stati ob strani, ker da gre za dolgoročno pomemben dokument. »To je dober dokument. Upam, da bo zdržala tudi hrvaška premierka in da bo v razumnem roku sporazum tudi zrel za obravnavo,« sodi Golobič.

 

Predsednik Zaresa je komentiral tudi »povečano napetost« v javnosti zaradi predlaganega arbitražnega sporazuma, ko so se javno in predvsem negativno oglasili nekateri pomembni mnenjski voditelji, med njimi France Bučar. »Vsakdo ima pravico do mnenja, a se mi zdi, da kritizirajo dokument, ki ni identičen s tistim, o katerem teče beseda med državama. Imam tudi občutek, da je pri nekaterih intervencah razbrati motiv, predvsem pa strah, da bi slovenska javnost vendarle nehala biti igrača političnih računic, ker se vprašanje meje vedno znova pogreva zaradi notranjepolitičnih razlogov,« meni Golobič. Po njegovem mnenju si slovenska javnost želi rešiti mejno vprašanje, možnost rešitve, ki jo ponuja arbitražni sporazum, sodi predsednik Zaresa, »pa je z vidika slovenskega interesa kvalitetna«.

 

Golobič vztraja, da bi morali o arbitražnem sporazumu odločati tudi volivci na referendumu, ker je prepričan, da bo javno mnenje podprlo možnost rešitve mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško.

 

Več v sredini tiskani izdaji Dela