Tobačna industrija bi ščitila otroke

Po sedanjih načrtih naj bi zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov uveljavili že junija letos. Javna razprava o predlogu zakona se bo kmalu končala, z njo pa tudi morebitni vsebinski predlogi in kritike.

Objavljeno
10. januar 2007 07.00
Ljubljana – Čeprav se je javna razprava o predlogu zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov pred nekaj dnevi šele začela (in se tudi hitro razplamtela), je bo v nekaj dneh konec. Takrat se bo tudi iztekel čas za vsebinske predloge, kritike in pobude, med katerimi nameravajo na ministrstvu za zdravje najbolj tehtne še vnesti v zdajšnji osnutek, nato pa ga, kot je na včerajšnjem srečanju z mediji zagotovil minister Andrej Bručan, pospešeno poslati v koalicijsko usklajevanje. Po sedanjih načrtih naj bi zakon namreč uveljavili že junija letos.

Andrej Bručan poudarja, da mora tudi naša država čimprej sprejeti zakon, ki bo na podlagi poglobljenih analiz o škodljivosti tobačnega dima, znanstvenih dokazov o resnih posledicah tobačnega dima in izkušnjah glede učinkovitosti preventivnih ukrepov na tem področju pripomogel k varovanju nekadilcev. Zakon tovrstno zaščito udejanja na delovnem mestu in v vseh zaprtih javnih prostorih, pri čemer pa je ministrstvo od prvotne zamisli, po kateri bi bilo kajenje absolutno prepovedano, že nekoliko odstopilo.

Zdaj je namreč v lokalih predvidena uvedba posebnih kadilnic, kjer kadilci sicer ne bodo deležni strežbe, lahko pa se bodo umaknili v prostor, v katerem naj bi bilo zagotovljeno posebno zračenje, ki bo tako kadilcem samim sproti čistilo zrak, obenem pa onemogočalo uhajanje dima iz kadilnice. »Kadilnice nič ne zmanjšujejo načrtovanega obvarovanja nekadilcev pred tobačnim dimom,« zagotavlja Bručan, ki se v javnih polemikah že sooča z očitki, da uvedba kadilnic prinaša že vnaprejšnje popuščanje kadilski manjšini in odstopanje od dobre prakse tovrstnega varovanja zdravja drugod po svetu.

O pobudi Cindi Slovenija, po kateri velja večjo pozornost nameniti tudi pomoči pri odvajanju od kajenja in varovanju otrok pred pasivnim kajenjem, med drugim tudi s prepovedjo kajenja v avtu, če je v njem otrok, mlajši od 18 let, je minister dejal, da so takšne pobude vredne razmisleka, da pa so negotove možnosti za njihovo izvajanje.

Več o tem preberite v sredini tiskani izdaji Dela