Tok prebežnikov usahnil, centri po državi prazni

Vlada kljub vse manjšemu številu prebežnikov išče nove zmogljivosti za zimsko nastanitev beguncev.

Objavljeno
26. november 2015 17.44
Jože Pojbič
Jože Pojbič

GornjaRadgona, Lendava – Oba pomurska nastanitvena centra za prebežnike v Gornji Radgoni in Lendavi sta bila danes in včeraj prazna, enako je bilo s sprejemnima centroma v Petišovcih in Dolgi vasi. Iz Hrvaške je v zadnjih dneh prišlo namreč zelo malo prebežnikov.

Čeprav krožijo neuradne informacije, da naj bi ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) pred zimo nameravalo ukinjati manjše in ustanoviti samo nekaj velikih nastanitvenih centrov, so bili prazni pomurski centri predvsem posledica majhnega števila prebežnikov, ki so v zadnjih dveh dneh prišli iz Hrvaške.

V torek je v Slovenijo prišlo 6292 prebežnikov, v sredo le še 2070, danes do dvanajstih pa 798, zato so bili danes sredi dneva skoraj popolnoma prazni tudi nastanitveni in sprejemni centri drugod po državi. Tudi v hrvaškem Slavonskem Brodu je na nadaljevanje poti proti Slovenijo čakalo le pet prebežnikov. Namero vlade, da še pred zimo uredi nekaj večjih nastanitvenih centrov v boljših pogojih in da zaradi tega verjetno vendarle ukine nekatere majhne centre, razkriva tudi poziv ministrstva za notranje zadeve zainteresiranim ponudnikom k oddaji informativnih ponudb za najem hal, ki naj bi bile velike od 12.000 do 15.000 kvadratnih metrov, z ogrevanjem in hlajenjem, zunaj urbanih naselij in po možnosti ograjene.

 


Toda nastanitvenih centrov v Gornji Radgoni in Lendavi za zdaj ne nameravajo zapreti, so nam povedali na MNZ. »Sta pa trenutno manj obremenjena zaradi manj prebežnikov, ki prihajajo po zahodni balkanski poti. Vsi centri delujejo normalno,« so nam sporočili in potrdili, da se ministrstvo dogovarja za najem morebitnih novih prostorov, primernih za oskrbo migrantov v zimskem času.

Življenje se vrača v stare tirnice

V centru v Gornji Radgoni danes, čeprav niso sprejeli niti enega prebežnika, niso bili brez dela. Po besedah namestnika vodje centra Bogdana Šajnoviča so prostovoljci sicer lahko ostali doma in se spočili, javni delavci in pripadniki civilne zaščite ter humanitarnih organizacij pa so čistili, pospravljali in pripravljali center za morebitne nove prebežnike. O morebitnem zapiranju centra Šajnovič ni vedel nič, povedal pa je, da pogodba s Pomurskim sejmom za najem dvorane, v kateri deluje center, preteče sredi januarja in da za zdaj ni podaljšana. Ta podatek so nam potrdili v upravi Pomurskega sejma in pojasnili, da podaljševanja verjetno ne bo, ker bodo morali sejmišče pripraviti za njihovo prvo sejemsko prireditev, ki se bo začela 31. marca prihodnje leto. Župan Stanko Rojko pravi, da je neuradno izvedel, da po januarju na sejmišču centra za prebežnike ne bo več. »To si želimo tudi mi. Humanitarni dejavnosti sicer ne nasprotujemo, a v mestu imamo svoje načrte, tukajšnje gospodarstvo pa že čuti negativne posledice prisotnosti prebežnikov.«

Tudi v lendavskem centru o morebitnem ukinjanju ne vedo nič, še več, ker so platneni šotori neogrevani in neprimerni za zimsko bivanje, pričakujejo druge, nam je dejala namestnica vodje centra Natalija Gomzi Jablanovec.