Tomažin za Žičnice Vogel plačal milijon

Celotno kupnino v višini 989.000 evrov bo KD Kapital plačal novembra, lastniški delež v podjetju pa bi še povečal.

Objavljeno
29. september 2015 20.06
Blaž Račič, Jesenice, Vanja Tekavec
Blaž Račič, Jesenice, Vanja Tekavec

Ukanc – Anthony Tomažin je s svojim računalniškim storitvenim podjetjem RRC od podjetja KD Kapital za 989.000 evrov odkupil večinski lastniški delež Žičnic Vogel. Kakšne načrte ima z Načrta za nadaljna vlaganja Tomažin, ki bi rad postal večinski lastnik Vogla, predstavil proti koncu novembra.

Za zdaj je kot depozit plačal desetino vrednosti pogodbe, je povedal Antony Tomažin, ki bo celotno kupnino poravnal novembra, nakup pa bo v celoti financiral z lastnim denarjem in brez zadolževanja. Do novembra se bo konstituiral nov nadzorni svet, skupaj z upravo družbe bodo pripravili vizijo in razvojni načrt, napoveduje avstralski Slovenec.

Anthony Tomažin je povedal, da bo do konca nakupnega postopka od KD Kapital skupaj pridobil 50 odstotkov vrednosti družbe in šest delnic, skladno z zakonodajo pa bo nato objavil še prevzemno ponudbo za preostale lastniške deleže, saj bi rad postal tričetrtinski lastnik Žičnic Vogel, s čimer bi sam lahko sprejemal vse najpomembnejše odločitve o družbi.

Drugi največji lastnik s petinskim lastniškim deležem Žičnic Vogel je Slovenski regionalni razvojni sklad, kjer bodo še naprej ostali solastnik, saj lastniških deležev niti ne prodajajo, niti ne kupujejo, je dejala Nataša Širaj iz omenjenega sklada. Lahko pa se bo Tomažin potegoval za desetino Žičnic Vogel, ki jih ima zdaj v lasti družba za spodbujanje razvoja TNP v stečaju, vendar je do prodaje premoženja te družbe še daleč, saj je bil stečaj uveden šele prejšnji mesec. Nekaj odstotkov družbe imajo še občina Bohinj in nekaj podjetij, pa tudi več fizičnih oseb.

»Čaka nas intenzivno delo, tudi investicije«, napoveduje Anthony Tomažin, ki se zaveda omejitev prostora na Voglu. Smučišče namreč leži v TNP, za razvoj in zmanjšanje negotovosti zaradi popolne odvisnosti od naravnega snega bi morali zgraditi sistem za izdelavo umetnega snega, vendar zdaj zanj na Voglu nimajo niti vode, niti kanalizacije, že več let čakajo na državni prostorski načrt, ki bi ga po zakonu o TNP morali sprejeti že pred štirimi leti, pa ga še vedno ni. Kot prvo investicijsko prioriteto je Tomažin izpostavil zamenjavo dotrajane dvosedežnice Zadnji Vogel s sodobnejšo štirisedo. Hotel Ski, ki je bil zadnji dve sezoni spet odprt le pozimi, Tomažina za zdaj ne zanima. Pravi namreč, da ima Vogel dolgoročno perspektivo kot »biser Bohinja« in da se bo na Voglu prva dve do tri leta ukvarjal predvsem s smučiščem.

Tomažin je zadovoljen s poslovanjem kot tudi z letošnjimi rezultati, saj so poleti prvič v zgodovini Vogla poleti prepeljali več kot 90.000 potnikov in več kot pozimi. Prihodke podjetja, ki ga zadnja leta vodi Boštjan Mencinger, so od 2012 do 2014 po podatkih spletnega portala gvin.com povišali z 2,6 milijona evrov na 3,4 milijona evrov, zrasel je tudi dobiček, ki je lani dosegel 180.000 evrov. Boštjan Mencinger pravi, da je končno konec negotovosti z lastništvom, saj rabijo stabilnega in finančno močnega lastnika, ki bo podprl investicije in s tem razvoj Vogla.

Prodaj še ni konec

Skladno z leta 2012 sprejeto strategijo se želi KD Group preoblikovati iz finančnega v zavarovalniški holding, zato je bila odprodaja nestrateškega premoženja, kamor sodijo tudi Žičnice Vogel, bolj ali manj pričakovana. S čimer pa prodaj nestrateškega premoženja, ki jo od KD Group zahtevajo tudi banke, še ni konec. Kot pravijo v KD Group, so v prvi polovici leta že prodali podjetje Gea College, podpisana je kupoprodajna pogodba za Radio Kranj, medtem ko postopki za prodajo Žita (to kupuje hrvaška Podravka) in Tovarne olja Gea še potekajo. Višine kupnine za polovični delež Žičnic Vogel v KD Group ne razkrivajo, velja pa spomniti, da so banke februarja letos skupini zagotovile 67 milijonov evrov dolgoročnega kredita za refinanciranje njenih finančnih obveznosti.

Blaž Račič, Vanja Tekavec