Tovornjaki namesto po avtocesti skozi Ljutomer

Po odprtju pomurske avtoceste se nekateri tovornjaki izogibajo cestninski postaji v Dragotincih z vožnjo skozi Ljutomer.

Objavljeno
17. avgust 2011 18.08
Posodobljeno
17. avgust 2011 18.26
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Ljutomer – Že vse od druge polovice leta 2008, ko je bila dokončana in odprta celotna pomurska avtocesta, se Ljutomerčani ukvarjajo z vse bolj motečim prometom težkih tovornjakov in vlačilcev skozi njihovo mesto ali po regionalni cesti od Ormoža skozi Ivanjkovce in Ljutomer proti madžarski meji. Med njimi je veliko tujih tovornjakov v tranzitu, ki se najverjetneje izogibajo plačilu na avtocestni cestninski postaji v Dragotincih.

Na naraščajočo in vedno bolj motečo prometno težavo so Ljutomerčani že vsaj dvakrat v zadnjih dveh letih opozorili prometno ministrstvo, a ker ni bilo odgovorov, so pred kratkim ustanovili Civilno iniciativo za ustavitev težkega tovornega prometa Ljutomer.

Ta je na težavo znova opozorila prometnega ministra Patricka Vlačiča in ga pozvala, da ukrepa. Po skoraj treh tednih čakanja uradnega odgovora še vedno niso dobili, zato se dogovarjajo, da bodo ponovili zahtevo in če znova ne bo uspeha, bodo stopnjevali pritisk vse do morebitne zapore ceste R1-230 skozi Ljutomer.

»Spoštovani minister, občina je bila v svojih dveletnih prizadevanjih nemočna, posluha s strani ministrstva in pristojnih služb ni bilo, zato smo v pomoč prizadevanjem občine ustanovili Civilno iniciativo, ki bo imela kot končni cilj ustavitev težkega tovornega tranzita skozi mesto Ljutomer, natančneje po regionalnih cestah R1-230 in R1-231, seveda v upanju, da ne bodo potrebni najskrajnejši ukrepi za dosego tega cilja. Zato prosimo za posluh in mirno ter hitro ureditev problema,« so med drugim zapisali v pismu ministru in opozorili na nekatere prometne nesreče, ki so se na tem delu ceste zgodile v zadnjih dveh letih ter na dejstvo, da je po uradnem štetju leta 2010 skozi Ljutomer v 16 urah peljalo več kot 220 težkih tovornjakov, tovornjakov s prikolicami in vlačilcev.

Po neuradnem štetju letos je ta številka ob določenih dnevih med tednom tudi dvakrat višja, nam je danes povedal predsednik ljutomerske civilne iniciative Boštjan Pihlar.

Ker do zdaj niso dobili odgovora z ministrstva, bodo te dni ministru Vlačiču poslali nov dopis s prošnjo za ukrepanje in morda tudi za neposreden pogovor z njim. Če do srede septembra uspeha ne bo, se bodo v Civilni iniciativi začeli pogovarjati o ostrejših ukrepih, pravi Pihlar.

Policija nima pravne podlage za izločanje

Policija Ljutomerčanom v njihovem prizadevanju po preusmeritvi težkega tranzitnega tovornega prometa na avtocesto ne more veliko pomagati, smo izvedeli na Policijski upravi (PU) Murska Sobota.

»Na cestni relaciji Ormož in naprej skozi mesto Ljutomer ni postavljene prometne signalizacije, ki bi prepovedovala promet s tovornimi vozili, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, zato policija nima pravne podlage za ukrepanje, izločanje ali preusmeritev tovornega prometa na tej cesti. Kljub vsemu pa policisti na tem odseku ob rednem delu nadzirajo promet tovornih vozil in ukrepajo proti vsem, ki kršijo prometna pravila in vozijo tehnično pomanjkljiva vozila,« je povedal Jože Prša, zadolžen za stike z javnostjo na PU Murska Sobota in dodal, da je PP Ljutomer že v preteklosti lokalnim oblastem svetovala, da se tovorni promet poskuša urediti s spremebo pravilnika o omejitvi uporabe državnih cest za promet tovornih vozil.

Po proučitvi študije bo ministrstvo ukrepalo

In prav s spremembo omenjenega pravilnika nameravajo težavo Ljutomerčanov rešiti na prometnem ministrstvu, smo izvedeli od njihovega pooblaščenca za stike z javnostjo Damijana Križnika. Leta 2010 so na ministrstvu že izdelali študijo v kateri so merili povečanje hrupa in emisij, rezultate bodo proučili v postopku priprave sprememb pravilnika.

Če bodo izmerjene vrednosti ob vzporednih cestah presegle dopustne meje, bo minister s pravilnikom prepovedal promet težkih tovornih vozil po državni cesti R1-230 med Vučjo vasjo in Ormožem, so nam zagotovili na ministrstvu.