Tovšakova lastnica fantomskih podjetij

Samo v Panami so s krediti odprli okoli 30 računov.

Objavljeno
10. november 2011 17.29
Posodobljeno
11. november 2011 10.00
Irena Divković Milanović
Irena Divković Milanović

Mira in Andreja Oblaka ni na seznamu najbogatejših Slovencev, kar pa ne pomeni, da si laskavega naziva ne zaslužita. Miro Oblak je bil lastnik Rezidencije Skiper v Alberih blizu Umaga, projekta, ki ga je prevzela Hypo banka, zdaj pa je ta znan kot hotelski kompleks s petimi zvezdicami Kempinski Hotel Adriatic. O Oblakovih se redko piše v medijih. Če ne bi bilo razvpite afere Vegrad, v kateri je po preiskavi in aretaciji julija 2011 na površje splavalo še ime Mirovega sina Andreja Oblaka, kot enega glavnih akterjev ob Hildi Tovšak, bi lahko rekli, da gre za anonimno družino, vsaj širši javnosti.

Vegrad tonil, Oblak rasel

A zveza med Oblakovimi in po aferah znano koroško Hypo banko je daljša kot desetletje. Tudi Rezidencijo Skiper je gradilo hrvaško hčerinsko podjetje slovenskega Vegrada s Hildo Tovšak na čelu. Luksuzni projekt v Istri je bil obremenjen z vrsto kreditov in zaznamkov v korist Hypa, tako da je Vegrad projekt nazadnje zapustil zgolj zakopan v dolgove in številne obtožbe neplačanih podizvajalcev. Če pogledamo premoženjsko bilanco Oblakovih po prodaji Rezidencije Skiper, se pokaže, da ti niso kakor vegradovci zgodbe končali revni kot cerkvene miši. Na elitni lokaciji na Crvenem vrhu v Alberih, tik ob golfskem in hotelskem kompleksu Kempinski, stojijo razkošne počitniške vile, lastništvo Oblakovih pa potrjuje telefonski imenik Hrvaške. Tam je zapisanih kar pet naročniških številk na nežnejši predstavnici klana Oblak: na Tanjo, Mirovo ženo, kar štiri, med katerimi so tri tik ob Kempinskem, na Heleno, Andrejevo ženo, pa ena številka, po naslovu nekoliko bolj oddaljena.

 

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Dodatna preiskava pokaže, da so Oblakovi prek reškega Inter Consultinga ustanovili tudi podjetje Villa Helena za upravljanje lastnih nepremičnin