Tožilci zapustili sestanek o plačah v pravosodju

Predsednik vrhovnega sodišča Testen je nasprotoval prisotnosti državnih tožilcev in pravobranilcev na sestanku o urejanje plač v pravosodju, zato so tožilci sestanek zapustili.

Objavljeno
23. februar 2007 14.20
Predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen
Ljubljana - Državni tožilci so se v četrtek odzvali povabilu ministrstva za javno upravo ter se udeležili sestanka za usklajevanje predloga novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Na sestanku naj bi bili prisotni predstavniki vseh pravosodnih organov, vendar je na začetku sestanka predsednik vrhovnega sodišča protestiral proti prisotnosti državnih tožilcev in pravobranilcev, zato so tožilci sestanek zapustili, so danes sporočili z urada generalne državne tožilke.

Državni tožilci so ocenili, da je skupno usklajevanje za pravosodne organe, ki ga je predlagalo ministrstvo za javno upravo, v celoti utemeljeno, saj je v skladu z evropsko prakso in s povezanostjo institucij pri zagotavljanju delovanja sodne veje oblasti. Zato so tak pristop podprli.

Kot pojasnjujejo tožilci, pa je takemu pristopu nasprotoval predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen. Na začetku sestanka je zahteval ločena pogajanja za sodnike in zagrozil z možnostjo odhoda sodnikov s pogajanj. Tedaj so predstavniki vrhovnega državnega tožilstva in Društva državnih tožilstev sestanek zapustili.


"Ocenjujemo namreč, da je za uspešna pogajanja potrebna dobra volja in sodelovanje vseh, kar pa ob poslušanju izključujočih navedb predsednika vrhovnega sodišča in zahtevi po ekskluzivnosti za sodnike ni bilo mogoče," so zapisali tožilci, ki pričakujejo, da bodo svoje konstruktivne argumente na celovito urejanje plač v pravosodju lahko predstavili kdaj kasneje.