Tožilka predlaga nove pisne dokaze v primeru Patria

Današnja obravnava v sojenju Karlu Erjavcu in Albinu Gutmanu zaradi patrij, se je končala z branjem listin in ne sodbo, kot je bilo morda pričakovati. Po besedah Erjavčevega zagovornika Luke Podjeda izreka sodbe najverjetneje ne moremo pričakovati niti 16. marca, ko je razpisana naslednja obravnava.

Objavljeno
02. marec 2011 11.53
Ni. Č., delo.si
Ni. Č., delo.si
Ljubljana - Pred današnjim nadaljevanjem obravnave v primeru Patria na ljubljanskem okrajnem sodišču je Karel Erjavec izrazil pričakovanje, da bo sodišče danes pregledalo vse pisne dokaze in da bo "zadeva zrela za končno odločitev". Za današnjo obravnavo je bilo namreč predvideno branje obsežnega števila listin, vendar je tožilka Branka Zobec Hrastar predlagala nove pisne dokaze. Erjavec  je ocenil, da je tožilka kot dodatne dokaze vložila zlasti gradiva vlade, ki menda ne povejo nič novega.

Današnjo glavno obravnavo so tako posvetili branju gradiva o tem, kako bodo potekala pogajanja s Patrio glede zmanjšanja števila oklepnikov oz. ugotavljanja ničnosti pogodbe. To pa, trdi Erjavec, z njegovim postopkom nima nobene zveze. Da prebrana dokumentacija ni pokazala, da bi Erjavec ali drugi obtoženi - nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman - bila kriva obtožb, je po koncu obravnave pojasnil Gutmanov zagovornik Emil Zakonjšek, piše STA.

Tožilka vložila spremenjen obtožni predlog

Erjavčev zagovornik Luka Podjed meni, da kljub nekolikšni spremembi obtožnega predloga tožilke Branke Zobec Hrastar ta še vedno očita isto kaznivo dejanje, prav tako je enak tudi znesek škode, ki ga je domnevno povzročil Erjavec. Sprememba predloga je po oceni Podjeda običajen manever tožilstva, ko se po izvedbi dokazov popravi oziroma dopolni opis kaznivega dejanja, piše STA.

Tudi Zobec Hrastarjeva je po koncu današnje obravnave na ljubljanskem okrožnem sodišču komentirala, da spremembe v obtožnem predlogu niso bistvene in da "ga je le bolj jasno napisala", piše STA.

Spremembo obtožnega predloga in nove dokaze Erjavec vidi kot zavlačevanje postopka. Zato nekdanji obrambni minister pričakuje, da bo tožilstvo, tudi če bo oproščen, vložilo pritožbo. Ponovno je poudaril, da škoda ni bila povzročena in da se je vozila nabavilo, da bi zagotovili maksimalno varnost za pripadnike Slovenske vojske, ki delujejo v tujini. Spomnil je, da je bila ovadba zaradi zlorabe položaja že zavržena.

Kot poroča STA, Erjavec še vedno vztraja, da je nedolžen in da ni povzročil nobene škode. Prav tako meni, da ni podlage za obtožbo proti njemu ni. Po Erjavčevih besedah gre za politično zadevo, kar po njegovem dokazuje tudi dejstvo, da je sojenje zaprto za javnost.

Sojenje v zadevi Patria se nadaljuje

Že nekaj časa se ugiba o zaključnem izreku sodbe. Izvajanje dokazov za današnjo obravnavo ni bilo predvideno, vendar je tožilka danes vložila nove predloge. Po besedah Podjeda izreka sodbe tako ne moremo pričakovati niti 16. marca, saj se "vsako glavno obravnavo nekoliko zaplete, ker tožilstvo na vsakokrat prinese neke nove listine", piše STA.

Podjed pričakuje, da bodo z branjem končali na obravnavi 16. marca, 21. marca pa bi lahko imeli tudi zaključne govore. Na vprašanje, ali pričakuje oprostilno sodbo, je Podjed dejal, da to pričakuje že od prve obravnave.

Sojenje, ki je zaprto za javnost, se je začelo novembra lani. Po uvodnem branju obtožnega predloga in zagovorih se je v januarju nadaljevalo s pričanjem obrambne ministrice Ljubice Jelušič in načelnika Generalštaba Slovenske vojske

Tožilstvo Erjavcu in Gutmanu očita nevestno delo v službi pri nakupu finskih oklepnikov, saj naj bi povzročila vsaj za 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. Poleg tega jima tožilstvo očita, da sta od sprva načrtovanih 70 patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom, naročila le šest takšnih patrij.