Tožilstvo, kot kaže, 
kazensko ne bo ukrepalo na prirejanje dokumentov

Kazenskega pregona zaradi prirejanja dokumentov, ki so si ga privoščili v opozicijski SDS, ali zaradi razžalitve predsednika republike, ki so ga s tem »dokumentom« obtožili laži, kot kaže, ne bo.

Objavljeno
01. marec 2011 22.35
Mario Belovič, M. V., notranja politika
Mario Belovič, M. V., notranja politika
Ljubljana – Z Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani so nam na naše poizvedovanje o kazenski odgovornosti danes odgovorili le, da so res prejeli poziv ministrstva za kulturo, ki v sporni praksi SDS vidi elemente kaznivih dejanj, hkrati pa so nas obvestili, da je »zadeva dodeljena v delo pristojnemu tožilcu, ki bo v nadaljevanju sprejel tožilsko odločitev«.

Zgovornejši o tem so bili na vrhovnem državnem tožilstvu. Če navedbe generalne državne tožilke Barbare Brezigar, ki jih je v ponedeljek, ko je odgovarjal na poslanska vprašanja, citiral minister za pravosodje Aleš Zalar, držijo, okrožno državno tožilstvo ne bo preiskovalo stranke SDS zaradi ponarejanja dokumentov. Tega nam na tožilstvu danes niso ne potrdili ne zanikali. Z generalne policijske uprave, ki preiskuje zadevo in kjer lahko – kljub odločitvi tožilstva – sami vložijo kazensko ovadbo, pa so nam danes sporočili, da o zadevi še zbirajo obvestila, ki jih bodo po koncu preiskave odstopili pristojnemu državnemu tožilstvu. Ali bodo ovadili mimo tožilstva, niso zapisali.

Še žaljiva obdolžitev?

Poleg ponarejanja bi bila lahko stranka kazensko preganjana še zaradi razžalitve predsednika republike. A smo tudi glede tega včeraj ostali brez odgovorov pristojnega tožilstva. Je pa Barbara Brezigar že pred časom pojasnila, da o tem ne odloča ona, temveč pristojno tožilstvo.

V primeru, če je ogrožena čast ali dobro ime državnih organov ali uradnih in vojaških oseb, tožilci po zakonu začnejo pregon le, če to predlaga prizadeti sam. Pri sramotitvi republike pa bi se pregon lahko začel tudi brez soglasja prizadetega, če bi tožilec prejel kazensko ovadbo in bi obstajali dokazi. Sramotitev bi morala biti, je opozorila Brezigarjeva, usmerjena v funkcijo predsednika republike, sicer ne gre za takšno kaznivo dejanje. Predsednik države Danilo Türk je že napovedal, da predsednika SDS Janeza Janše (ta je odgovorna oseba v stranki) ne namerava tožiti, ker nasprotuje kazenskemu pregonu »ljudi, ki se izražajo v političnem prostoru oziroma v medijih«, od pristojnih organov pa vendarle pričakuje ustrezno ukrepanje – »v primeru ugotovljenih protipravnosti«.

Mazi: Z levo roko 
s primeroma 
ni mogoče opraviti

Nekdanji vrhovni državni tožilec Franc Mazi meni, da je v obeh primerih državno tožilstvo prehitro sporočilo svoji odločitvi. »Kar z levo roko s primeroma ni mogoče opraviti. Pravno korektno bi bilo, da bi ob predložitvi ovadb s policije tožilstvo o njima odločilo. Če bi ju zavrglo, bi moralo o tem obvestiti policijo in dovolj natančno povedati, zakaj je tako ravnalo.« Za Mazija pa ni nobenega dvoma, da ima izjava prvaka SDS Janeza Janše, da je predsednik države lagal, znamenja kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Tudi z možnostjo ponarejanja listin po Mazijevem mnenju ni mogoče na hitro opraviti. »Gre za listine, ki imajo pomen v pravnem prometu, saj gre za dopise ambasad,« je pojasnil Mazi.

»Primer Velikovec« pa preverjajo tudi na inšpektoratu za kulturo. Pri »pripravi« dokumenta SDS sumijo na več kršitev zakona o arhivih: od navajanja virov do pravilne javne objave, reprodukcije in načina prezentacije arhivskega gradiva. Zagrožene globe za takšne prekrške se različne za pravne osebe, odgovorne osebe in zasebnike, gibljejo pa se od 417 do 8346 evrov.