Tožilstvo proti Matjažu Hanžku

Na vrhovnem državnem tožilstvu menijo, da so nekatere izjave varuha človekovih pravic v zvezi s policijskimi preiskovalnimi ukrepi v primeru družine Strojan, neresnične.

Objavljeno
30. januar 2007 13.05
Matjaž Hanžek
Ljubljana - Nekatere ponedeljkove izjave varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka v zvezi z ugotovitvijo vrhovnega državnega tožilstva, da ni razlogov za sum, da bi policija nezakonito izvajala preiskovalne ukrepe ali kako drugače kršila človekove pravice v primeru družine Strojan, so neresnične, pomenijo pa " nestrpno in izkrivljeno prikazovanje naših ugotovitev", so v sporočilu za javnost zapisali na vrhovnem državnem tožilstvu.

Vrhovno državno tožilstvo je zlasti zmotila Hanžkova trditev, da se je vrhovno državno tožilstvo pri oceni, da so bili ukrepi policije primerni, zanje pa ni bila potrebna odredba sodišča ali tožilstva, sklicevalo na pravilnik o policijskih pooblastilih in pravila policije ter pozabilo na ustavo, ki določa, da se človekove pravice omejijo le z zakonom.

Ta izjava "nima podlage v našem obvestilu Hanžku in ni resnična", poudarjajo na vrhovnem državnem tožilstvu. Po njihovem mnenju je osnova za ukrepanje policije v primeru družine Strojan v zakonu o policiji ter še v nekaterih drugih zakonih kot npr. v zakonu o varstvu javnega prometa, zakonu o prekrških in zakonu o varstvu cestnega prometa.

Kot še pojasnjujejo v vrhovnem državnem tožilstvu, je policija v skladu z omenjenimi zakoni preventivno opazovala določena območja in tam patruljirala ter to tudi beležila. Na območju postojnske in ljubljanske policijske postaje so tako obravnavali 136 primerov kaznivih dejanj, kršitev cestno prometnih predpisov in drugih prekrškov, o čimer so seznanili tudi varuha človekovih pravic. Posamezna okrožna državna tožilstva so poročila policije oz. kazenske ovadbe v zvezi s temi primeri tudi že prejela, so še poudarili.