Tožilstvo v zadevi z arhivi še ni sprejelo dokončne odločitve

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je prvič javno komentirala poneverbo arhivskih dokumentov, s katerimi je stranka SDS predsednika države obtoževala, da je lagal.

Objavljeno
02. marec 2011 22.15
M. B., notranja politika
M. B., notranja politika
Ljubljana – V izjavi za javnost je Barbara Brezigar dejala, da okrožno državno tožilstvo, ki obravnava zadevo domnevnega kaznivega dejanja ponarejanja dokumentov, ki jih je SDS objavila na spletni strani, še ni sprejelo odločitve. Pristojna tožilka je na prošnjo policistov o tem primeru dala le strokovno mnenje, v katerem je ocenila, da v dokumentaciji, ki ji je bila prikazana, za zdaj ne vidi suma kaznivega dejanja ponarejanja listin, je dejala Brezigarjeva.

Tožilka bo sprejela odločitev šele po tem, ko bo policija podala na tožilstvo poročilo ali kazensko ovadbo. »Če bo od policije, ki zadevo preiskuje, dobila kakšne nove ali drugačne informacije in bo zaznala znamenja kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, bo prav gotovo začela kazenski pregon. Enako velja za primer morebitnega kaznivega dejanja proti časti in dobremu imenu,« je zatrdila Brezigarjeva.

Po naših neuradnih informacijah je bolj verjetno, da bo policija prihodnje dni na tožilstvo poslala ovadbo zaradi ponarejanja, manj verjetno pa poročilo, s čimer bi končala preiskavo.

Brezigarjeva se je odzvala tudi na izjavo nekdanjega vrhovnega državnega tožilca Franca Mazija, ki je za torkovo Delo pojasnil, da tožilstvo obeh zadev ne bi smelo opraviti z levo roko. Brezigarjeva je na to odgovorila, da je upokojeni državni tožilec pokazal neverjetno hitrost pri sporočanju negativnih mnenj in ocen tožilskega dela. »Profesionalec, strokovnjak, človek z integriteto takih ocen, ki so javne in na prvo žogo, prav gotovo ne daje,« je prepričana.