Tožilstvo zaslišalo nekdanjega novinarja RTV Slovenija

Vrhovno državno tožilstvo je v zvezi z SMS komunikacijo med Barbaro Brezigar in Darkom Njavrom zaslišalo nekdanjega novinarja RTV Slovenija Boštjana Veseliča.

Objavljeno
07. oktober 2009 15.22
An.B./Peter Jančič
An.B./Peter Jančič
Ljubljana - Vrhovno državno tožilstvo je v zvezi z SMS komunikacijo med generalno državno tožilko Barbaro Brezigar in Darkom Njavrom zaslišalo nekdanjega novinarja RTV Slovenija Boštjana Veseliča. Neuradno poiskušajo izvedeti, kako je  omenjena informacija prišla v javnost.

Danes se je pokazalo, da smo po pregonu finskega novinarja na vrsti slovenski novinarji, je po zaslišanju na vrhovnem državnem tožilstvu dejal Boštjan Veselič in dodal, da je bil zaslišan kot priča. Kot je povedal, so ga na zaslišanju spraševali "o telefonskem klicu Božidarja Martina Njavra".

 

Veselič je še dejal, da na zaslišanju ni povedal nič. "Povedal sem le, da sem le opravljal svoje delo kot novinar in da je bilo vse, kar sem imel povedati o tej zadevi, objavljeno v TV Dnevniku."

 

Kot je dodal, sta bila na zaslišanju prisotna dva policista specialnega oddelka za pregon gospodarskega kriminala, spraševal pa ga je le eden od njiju. "Povedali so mi, da sem priča v tej zadevi in da je ovadeno več oseb," je dejal novinar.


Veseličev zagovornik Boštjan Penko je dejal, da gre "tukaj na nek način za sprevrženo oz. obrnjeno logiko obravnavanja dogodkov, za katere se je sprva govorilo, da gre za komunikacijo med generalno državno tožilko in med določenimi osebami, ki so bile osumljene v zadevi Patria".

 

Na koncu, je poudaril odvetnik, pa se izkaže, da se obravnavajo novinarji, ki so objavili te informacije. "Da se poskuša ugotoviti, kdo so njihovi viri, in da se poskuša pritiskati nanje s takšnimi nedefiniranimi vabili, da bi se pač to od novinarjev izvedelo," je dodal.

 

Pozabljivi policisti (Iz tiskane izdaje četrtkovega Dela)


»Vložil sem kazensko ovadbo zaradi izdaje uradne tajnosti. Nekdo od malega števila policistov, ki so razpolagali z izpisom, s kom vse sem govoril po telefonu, je zaupne podatke poslal medijem,« je o zaslišanju Veseliča povedal Darko Njavro in dodal, da je sprožil tudi postopek zaradi zlorabe uradnega položaja, ker policisti preiskave izdaje tajnosti proti kolegom niso uvedli sami, saj je to uradno pregonljivo kaznivo dejanje, ki bi ga morali preiskati. Njavro, ki sodi, da je policija z zlorabljanjem zaupnosti manipulirala z mediji in javnostjo, je opozoril, da so policisti ravnali povsem drugače v primeru, ko je Janez Janša navedel, kaj je o Hrvaški na srečanju predsednikov strank nekoč za zaprtimi vrati povedala sedanja notranja ministrica Katarina Kresal. V tistem primeru so preiskavo začeli takoj. Ko gre za ravnanje policistov, pa ni nobene takšne preiskave, je opozoril Darko Njavro.

 

Veselič je preiskovalcem, ki jih je zanimalo, od kod je dobil podatke, ponudil, da jim o dogajanju pove več, vendar le v navzočnosti svojega odvetnika, nekdanjega tožilca Boštjana Penka. A so se preiskovalci odločili, da odvetnik ni potreben.

 

Kot smo poročali, je ravnanje policije pri nadzoru telefonov, ko so podatki o klicih že pricurljali v medije, preverjala tudi komisija za nadzor obveščevalnih služb v državnem zboru; ugotovila je, da so ji policisti v rednih zaupnih poročilih pozabili navesti, da so opravljali te nadzore.


Več si preberite v tiskani izdaji Dela.