Trajne zaposlitve sploh ne poznajo

Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije je pripravil drugo mednarodno konferenco o problemih zaposlovanja mladih v vzhodni Evropi. Poudarili so, da je treba mladim zagotoviti trajno in varno zaposlitev, saj večina le stežka pride do zaposlitve za nedoločen čas.

Objavljeno
24. oktober 2009 11.36
Mateja Celin
Mateja Celin
Slovenj Gradec - Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) je na Kopah pripravil drugo mednarodno konferenco o problemih zaposlovanja mladih v vzhodni Evropi. Sodelovali so predstavniki sindikatov iz Avstrije, Nemčije, Češke, Slovaške, Madžarske, Romunije, Bolgarije, Poljske in Srbije. Poudarili so, da je treba mladim nujno zagotoviti trajno in varno zaposlitev, saj večina le stežka pride do zaposlitve za nedoločen čas.

Predsednica Skei Lidija Jerkič je povedala, da sindikati načeloma namenjajo več pozornosti aktivni delovni sili in starejšim, mladi do 30. leta pa sami ne kažejo posebnega zanimanja ne za sindikalno gibanje ne za težave, ki so povezane s poznejšimi obdobji, denimo pokojninsko reformo. »Opažamo, da se z mladino v povezavi s sindikati nihče ne ukvarja, slabo nas poznajo,« je ugotovila predsednica. Opozorila je, da imajo mladi drugačne težave kakor srednja generacija, saj mlajša generacija zlasti nima trajne in varne zaposlitve. Zato sindikati opozarjajo, da je treba mladim zagotoviti delo in varno zaposlitev, to pa je povezano z družinskim življenjem, stanovanjem in študentskim delom.

Mladi imajo povsod po Evropi podobne težave. »Zapiranje tovarn je vsesplošen problem, zlasti za starejšo generacijo, ki zelo travmatično doživlja izgubo dela. Vendar opažamo, da so prvi, ki izgubijo zaposlitev, prav mladi delavci,« je dejala Lidija Jerkič. Praviloma zato, ker so zaposleni za določen čas ali celo prek agencij, mlada generacija pa se je s tem že precej sprijaznila. Namesto delovnega razmerja za nedoločen čas je zdaj čedalje več pogodbenega ali agencijskega dela. »Gre za odvisnost, skoraj suženjski odnos, saj so mladi v celoti odvisni od delodajalca, ki se tega zelo dobro zaveda in to izkorišča,« je prepričana Lidija Jerkič. Sprašuje se, koliko je lahko človek v takšnem odnosu pri delu samostojen in ustvarjalen, če je nenehno v strahu, da čez mesec ali dva morda ne bo dobil nove pogodbe ali nove zaposlitve.

Več v sobotni tiskani izdaji Dela