Trboveljčani Kolektorju Kolingu grozijo z unovčitvijo garancij

Dela pri energetski sanaciji OŠ Trbovlje zamujajo; Občina je dala izvajalcu čas do sobote, da najde podizvajalce.

Objavljeno
26. september 2013 00.36
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Idrijski Kolektor Koling je pri energetski sanaciji Osnovne šole Trbovlje tri tedne za terminskim planom. Če do sobote ne bo nominiral ustreznih novih podizvajalcev, bo občina kot investitorica odstopila od pogodbe in unovčila 252.000 evrov vredno bančno garancijo, pravi župan Vili Treven.

Marko Trampuž iz Kolektor Kolinga je nad izjavami trboveljske oblasti začuden: "Ne vem, po katerem terminskem planu bi lahko zamujali. Z deli ne zamujamo, izvajamo jih po rebalansu plana, ki je predvidel kasnejšo možnost začetka del. Z njimi smo začeli 10. septembra."

Včeraj se je ekipa trboveljske občine znova sestala s predstavniki idrijskega izvajalca, ki ima že od začetka težave z iskanjem podizvajalcev. Kriva naj bi bila nizka cena, po kateri, ocenjuje eden od domačih gradbincev, del ni mogoče narediti. Izvajalec je posel pridobil v konkurenci petih ponudnikov.

Treven zavrača namige, da bi bila pri izbiri izvajalca kakšna nekorektnost, pravi pa: "Prepričan sem, da del in materiala v razpisu za to ceno ne morejo izvesti." Na vprašanje, zakaj torej razpisa niso razveljavili, na občini odgovarjajo, da to ni tako preprosto.

Občina bo svoje interese zavarovala bodisi z aneksi ali z razdrtjem pogodbe. Če bi šla v ponovni postopek iskanja izvajalca, bi to storila s pogajanji. Novega izvajalca je v tem primeru, pravi Treven, mogoče dobiti v 35 dneh.

Dela na OŠ Trbovlje zdaj sicer tečejo - trenutno demontirajo strojne instalacije v objektu in strop v telovadnici. Izvajalec je na občino včeraj prinesel imena treh podizvajalcev, smo izvedeli; od teh sta dva domača, ki jih morajo še preveriti.