Trboveljčani se ne morejo znebiti Prekorškove ruševine

Občina dobila sodni spor z lastniki, a podrtija ostaja in do Spara bo še vedno vodila preozka cesta.

Objavljeno
23. december 2015 22.21
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Desetletje zemljiških sporov med trboveljsko občino in družino Prekoršek iz Vojnika zaradi razpadlega objekta sredi Trbovelj je dobilo sodni epilog, a Prekorškova podrtija sredi Trbovelj ostaja. Sodba še ni pravnomočna in prav mogoče je, da se Matjaž Prekoršek, ki je občino tožil zaradi onemogočanja dostopa in motenja posesti, na odločitev sodišča pritoži.

Tokratni obračun med trboveljsko občino kot solastnico zemljišča in nekoč največjim obrtnikom na Celjskem Ludvikom Prekorškom oziroma njegovim sinom Matjažem, ki mu je oče prepisal premoženje v Trbovljah, sam pa je na njem obdržal dosmrtno služnost, je peti uradni poskus dokazovanja vsak svojega prav. Tretja stranka v sporu je družba Spar.

Kot smo izvedeli od odvetnika Saša Ostrožnika, ki je v postopku zastopal občino, je Prekoršek od občine zahteval, naj 46 kvadratnih metrov velik razpadajoči objekt na sto kvadratnih metrov velikem zemljišču ob Sparu skupaj z mejniki vzpostavi v prvotno stanje. Dokazoval je, da so z gradnjo Spara tako dvignili cestišče oziroma uvoz v garažno hišo, da so mu onemogočili dostop. Obtožil jih je tudi motenja posesti, saj naj bi bili robniki cestišča že na njegovem zemljišču.

Ni možnosti za mediacijo

V preteklosti je Ludvik Prekoršek pridobil celo projekt obnove spornega objekta. V njem je načrtoval poslovno dejavnost, a iz tega ni bilo ničesar. Propadajoči objekt, ki ga je povsem zarasel plevel in kjer se občasno zbirajo narkomani, že dvajset let kazi mesto, zadnjih deset pa ovira tudi promet in dovoz do garažne hiše. Na njem se dve vozili težko srečata.

Odvetnik Ostrožnik januarja pričakuje več informacij o tem, kako se je odločil tožnik, a kot je še dejal za Delo, že dolgo ni nobene možnosti za poravnavo. Zadnja cenitev objekta se je neuradno ustavila pri 25 tisočakih. Prekoršek je v preteklosti zanj zahteval 120.000 evrov in v času prejšnjega župana Vilija Trevna ceno spustil na 70 tisočakov. A tudi to je bilo za občino odločno preveč. Ker Spar med drugim ni privolil v poravnavo, s katero bi Prekoršek postal ekskluzivni dobavitelj mesnih izdelkov Sparovi trgovski verigi, je propadel tudi ta poskus.

Zgodba sega dve desetletji nazaj v čas, ko je Prekoršek kot uspešen podjetnik kupil propadlo mesarsko podjetje MIT v Trbovljah. Lokacija je bila brez možnosti širitve: tik ob vodotoku, cesti in tržnici. Zato je Prekoršek leta 2002 začel razmišljati o investiciji v nove proizvodne prostore, kjer bi lahko predelali do 20 ton mesnih izdelkov na dan. Projekt je padel v vodo, sledil je stečaj, Prekoršek, ki je dejavnost razširil še na gostinsko in pekarsko, pa je leta 2005 tudi na domačem terenu, na Celjskem, zaprl zadnji lokal. Prekorškove objekte v Trbovljah je v stečajnem postopku z namenom gradnje Sparovega centra kupila družba Pluton, ki že leta dokazuje, da je kupila bremen prosto zemljišče in da dovozna cesta do Spara v celoti vodi po njihovem zemljišču. A Prekorškovi trdijo drugače.

V sporu izgubljajo vsi

Doslej so se izjalovili najmanj štirje uradni poskusi, s katerimi je hotela občina sramoto sredi mesta odstraniti. Zaposleni na občini so grozili z razlastitvijo, opravili so nekaj mediacij, pri družbi Pluton posredovali za dogovor, sprejeli lokacijski načrt za območje urejanja Spara, v katerem ne bo več mesta za razpadajočo posest, ter že imeli idejne rešitve za novogradnjo in investitorja - družbo Pluton, ki bi na tem mestu postavila manjši stekleni paviljon z gostinsko ponudbo in odkupila nekaj okoliških parcel. V projekt je bila pripravljena vložiti okoli 300.000 evrov, a je tudi ta propadel. Odziva občine Trbovlje včeraj nismo dočakali. Prejšnji župan Vili Treven pa je za Delo dejal, da ga žalosti sodno reševanje takšnih sporov, v katerih izgubijo vse strani, največ pa občani.