Trboveljska plinska bloka nocoj rešila elektroenergetski sistem, Teš 6 izpadel

Kadar bloka 'startata v živo', je stvar vselej resna, pravijo v Tet.

Objavljeno
17. december 2015 23.01
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Štirideset let star plinski blok trboveljske Termoelektrarne (Tet) je danes znova, že drugič letos, reševal slovenski elektroenergetski sistem. V še ne petnajstih minutah je dosegel polno moč 32 megavatov, brez težav pa obratoval dvajset minut. Neuradno je moral "star trboveljski plinski maček" na pomoč zaradi začetniških težav v Šoštanju oziroma izpada bloka 6. Nekaj po 20. uri se je zgodil še start druge plinske turbine. Očitno proizvodnja v državi ne sledi trenutni porabi električne energije.

Deset minut pred 17. uro so v Tet prejeli depešo, da takoj startajo z enim od dveh plinskih blokov, ki sta namenjena za zagotavljanje terciarne regulacije moči v okviru sistemskih storitev, ki jih zagotavlja upravljavec prenosnega omrežja Eles.

"Kadar gre za 'start v živo', v Trbovljah vemo, da gre zares in da je v sistemu prišlo do nepredvidenih dogodkov," je zagon plinske enote za Delo potrdil bivši ekolog Tet Ervin Renko, zdaj zadolžen tudi za prodajo nepremičnin in umetnin Tet.

Start plinskega bloka je bil tudi tokrat uspešen, podobno kot julija: v slabih petnajstih minutah je blok dosegel polno moč 32 megavatov; ta je sicer odvisna tudi od zunanjih temperatur. Te so se v času zagona gibale nekaj nad ničlo. Plinski blok je bil v obratovanju dobrih dvajset minut, v tem času pa je v prenosno omrežje oddal dobrih deset megavatnih ur električne energije. "Ob trenutnem vodostaju reke Save je to urna proizvodnja treh elektrarn na spodnji Savi - Blance, Boštanja in Krškega." je proizvodnjo ponazoril Renko.

Kot je Delo že poročalo, je Eles oba plinska bloka prek razpisa izbral za nadaljnje izvajanje sistemske storitve tudi v letu 2016. S tem je njegov prvi mož Aleksander Mervar izpolnil obljubo "termašem". "Zakaj pa ne, saj se je Tet z blokoma že drugič letos izkazal za zanesljivega partnerja," je dejal Renko.

Okrog štirideset zaposlenih, ki so še ostali v Tetu po uvedbi postopka likvidacije decembra lani, z zadovoljstvom ugotavlja, da se je danes znova potrdila vloga Teta v energetskem sistemu republike Slovenije - in to ne glede na namere lastnika, Holdinga Slovenskih elektrarn, ki predvideva zaključek likvidacije prihodnje leto in razgradnjo plinskih blokov.

Neuradno naj bi imel HSE za trboveljsko lokacijo še en scenarij, ki postaja vse bolj verjeten: stečaj v roku pol leta. Zaposleni v Tet, ki so že januarja protestirali proti odločitvi HSE, da zapre 125-megavatni termoblok, se tudi zdaj ne strinjajo, da HSE na lokaciji Tet prekine edini vir prihodka. "To ni gospodarno in ne preudarno," menijo. A zadnja bo, tako kot že enkrat, tudi zdaj beseda lastnika.