Trboveljskemu rudniku grozi stečaj, sindikat je na preži

Da je položaj resen, dokazujejo med drugim tudi sestanki vodstva s sindikatom in dopisi na ministrstvo za infrastrukturo in prostor.

Objavljeno
24. september 2012 18.44
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Trbovlje - Položaj v zasavski energetiki se je zaostril do te mere, da ga tudi današnja seja Odbora za razvoj energetike v Zasavju (Orez), ki bo potekala v Trbovljah in s katere bodo Zasavci poslali poziv vladi, naj ukrepa, verjetno ne more več rešiti. Zaradi vladnih varčevalnih ukrepov nad »zasavsko energetsko hrbtenico«, Rudnikom Trbovlje-Hrastnik (RTH), visi grožnja stečaja, ki utegne sprožiti plaz ...

Da je položaj v RTH resen, dokazujejo med drugim tudi sestanki vodstva s sindikatom in dopisi na ministrstvo za infrastrukturo in prostor (MZIP) na eni strani in molk države na drugi strani. Neuradno naj bi sindikalisti RTH že pripravljali ukrepe proti državi, ki jo krivijo, da jih peha na rob preživetja. Država bi morala za zapiralna dela na račun RTH letos prvotno nakazati 14 milijonov evrov, a je postavko v proračunu najprej prepolovila, zdaj pa naj bi RTH za zapiranje po neuradnih podatkih namenila celo samo tri milijone evrov.

RTH je na MZIP letos poslal za 5,6 milijona evrov situacij za že opravljena zapiralna dela, a so jim jih uradno vse zavrnili, ker da država še ni podpisala pogodbe z nadzorniki, ki bdijo nad zapiranjem. Prejšnjim se je namreč mandat iztekel konec lanskega leta, na izbranega na novem razpisu pa se je pritožil eden od neizbranih ponudnikov.

RTH pesti še za prav toliko neplačanih kreditov

Čeprav je državna revizijska komisija pritožbo sredi avgusta ovrgla, pogodbe z novim nadzornikom MZIP še kar ni podpisalo; omenjena pogodba in nadzorno poročilo o zapiralnih delih pa sta pogoj, da država do 31. oktobra podpiše pogodbo o financiranju zapiralnih del z RTH. Skoraj nemogoče je, da bi nadzornikom to uspelo opraviti v roku.

A če se za resnično izkaže informacija, po kateri je državni proračun od včeraj zaprt, se na RTH bojijo, da letos tudi treh milijonov ne bodo videli - ne glede na eno ali drugo pogodbo. To pomeni, da denarja za ekološko in prostorsko sanacijo površin ne bo in da bo 340 zaposlenih na RTH (na zapiralnih delih jih je 110) poslej odvisnih zgolj od prodaje premoga oziroma od svojega edinega odjemalca, TET. Po pogodbi iz tega naslova letos računajo na 14 milijonov evrov.

Toda RTH ta hip pesti še za prav toliko neplačanih kreditov. Edini možni vir za njihovo poplačilo in obenem za preživetje ter za varno zaprtje jam in sanacijo degradiranega prostora je fond stanovanj, ki jih ima v lasti rudniška hčerinska družba Spekter. Njihova knjigovodska vrednost se suče okrog 20 milijonov evrov. Če omenjeni fond odkupi republiški Stanovanjski sklad, s katerim se resno dogovarjajo, denar pa namenijo zapiranju, bo RTH lahko nadomestil izpad proračunskih sredstev. V nasprotnem jih čakata odstop vodstva in stečaj.