Trboveljski CSD matirale tri delavke

Skrivnostni krediti in neplačani prispevki bremenijo CSD; SMC v bran bivši direktorici Ireni Grošelj Košnik, presenečeno tudi ministrstvo za delo.

Objavljeno
25. november 2015 20.52
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Leto dni po odhodu direktorice trboveljskega Centra za socialno delo (CSD) Irene Grošelj Košnik v poslanske klopi SMC je Furs ugotovil, da ima CSD 27.000 evrov neporavnanih posojil in 46.000 evrov neplačanih socialnih prispevkov zaposlenim. Poleg tega so tri zaposlene na skrivaj zadolžile CSD.

Na kreditnih pogodbah in pod bilancami so tri imena delavk CSD, ki o skrivnostnih poslovnih odločitvah vedo več kot novi v. d. direktorja Rok Zupanc. Zupanca je namreč presenetilo obvestilo Fursa, da CSD bremenijo neplačani prispevki za nazaj, neplačani krediti in še drugi stroški. Čeprav je v CSD zaposlen že leta, ni vedel za tri kredite pri Delavski hranilnici po 40.000, 47.000 in slabih 38.000 evrov v času od 2012 do 2014. Na dveh kreditnih pogodbah sta podpisa Košnikove, ki je CSD vodila skoraj četrt stoletja, preden je kot popolna politična novinka kandidirala za poslanko SMC, in računovodkinje Nataše Perme Guzej. Tretji kredit je CSD najel lani s pooblastilom takratne v. d. direktorice Nataše Pavlovič. Obe sta še vedno zaposleni v CSD. Le na vratih računovodstva je namesto imena prazno okence.

»Takoj sem obvestil ministrstvo za delo (MDDSZ) in sklical izredno sejo sveta zavoda. Vsi poskušamo preprečiti blokado računa in nemoteno delati dalje,« zatrjuje Zupanc. CSD, kjer dela dvanajst zaposlenih in dve javni delavki, je bil brez vodstva eno leto. Njihove poslovne knjige bodo revizorji zdaj temeljito pregledali.

Sankcij še ne bo

Dokler ne bodo znani rezultati revizije, Zupanc noče govoriti o ukrepih proti krivcem. Usoda delavk, čigar podpisa sta poleg Košnikove na kreditnih pogodbah, ni jasna. Je pa Zupanc zahteval, da ob računovodkinji postane drugi podpisnik plačilnih nalogov. Doslej so kot drugega plačnika uporabljali kar kartico tajništva. Odgovornost za razmere zanika tudi predsednica sveta CSD Aleksandra Ocvirk, ki je na tej funkciji od lani. Pravi, da svet zavoda ni bil seznanjen z ničemer, bilance in letna poročila pa da niso kazali negativnih izkazov. Na MDDSZ potrjujejo, da v letnih poročilih CSD Trbovlje ni zajetih ne kreditov ne obresti. Ne glede na to je po njihovem odgovornost na direktorjih in članih svetov, ki potrjuje poslovna poročila in finančne načrte.

Ministrica Anja Kopač Mrak je zgrožena: »Če drži, da niso plačevali prispevkov ali so prirejali bilance, gre za zlorabo pooblastil in zaupanja in kaznivo dejanje.« Na vprašanje, ali bo zamenjala članice sveta zavoda, ki jih imenuje MDDSZ, ni odgovorila.

Stranka Brani Košnikovo


Tudi Košnikova ne odgovarja na vprašanja. Obtožbe na njen račun so pojasnili kar v stranki, ki očitno nima sreče z zasavskimi poslankami. Komaj so potihnila ugibanja o domnevno sporni kandidaturi hrastniške poslanke Vojke Šergan na razpisu za državni denar, že je tu afera s trboveljsko poslanko. SMC sicer zanika povezovanje Košnikove z neplačanimi prispevki CSD. Trdijo, da ji je v 2012 svet CSD celo odobril zadolževanje za potrebe projekta iz Evropskega socialnega sklada in da je imel CSD julija lani, ko je Košnikova odšla, poravnane vse obveznosti.