Trboveljski Sallaumines proti »podtaknjeni« kolesarski stezi

Stanovalci so proti stezi in samovolji občinarjev; ti bi stezo »samo« zarisali.

Objavljeno
17. september 2013 18.35
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Leon Janežič, stanovalec Sallauminesa z več kot tisoč stanovalci, je zbral prek 80 podpisov proti gradnji kolesarske steze prek soseske. Podpisi so obenem protest proti samovoljni trboveljske občinske oblasti, ki je, trdi Janežič, projekt kolesarske steze »podtaknila« v projekt obnove vročevoda, zato bodo pravico iskali »na višji instanci«.


Sallaumines je od nekdaj »pešcona«, pravi Janežič: »Tod velja prepoved vožnje s kakršnimikoli prevoznimi sredstvi, celo intervencijska pot je z zadnje strani zgradb. Vzeli so nam dve otroški igrišči. Otroci, mamice z vozički, invalidi, starejši, vsi imamo površine med nizom hiš za dvorišče. Tu so klopce, drevesa, invalidom in otrokom prijazna občina pa želi vse to podreti in zgraditi kolesarsko stezo. Načrte spreminjajo iz dneva v dan. Enkrat pravijo, da bo steza ločena z robniki, da bo šla levo, da bo šla desno, zdaj naj bi jo ločili z dvema črtama. Župan Vili Treven izjavlja, da steze ne bo, podžupanja Jasna Gabrič se trudi, da steza bo. Mi o tem ne vemo ničesar.«

Na Občini Trbovlje pravijo, da se pritožbe stanovalcev preuranjene, da se o umestitvi kolesarske steze prek Sallauminesa še niso dokončno odločili. Zato toliko bolj čudi izjava, da bi bila steza tako in tako »samo označena«. »To pomeni, da bi stanje ostalo enako, saj tod že zdaj poteka promet s kolesi. Vsekakor bi bilo stanje z označitvijo preglednejše, površine pa kvalitetneje urejene,« so prepričani na občini. Steza bi bila dolga slabih dvesto metrov.

Leon Janežič pritrjuje, da se kolesarji in rolkarji že zdaj vozijo prek soseske: »Večina vozi previdno. Ker vedo, da kršijo predpise. Če bo tod enkrat uradno kolesarska steza, pa četudi samo zarisana, bodo pritisnili na pedala in če se zgodi nesreča, bomo krivi - pešci.«

Proti trboveljski »uradniški samovolji« se je podpisalo prek 80 stanovalcev Sallauminesa, ki so ogorčeni nad občinskim krčenjem svojega dosedanjega »dostojnega življenjskega prostora« - brez njihove vednosti. Miruše Misimi, lastnica slaščičarne, bo v primeru, da se Sallauminesu »zgodi« kolesarska steza, izgubila goste, pravi, ki zdaj posedajo na »bodoči kolesarski trasi«.

Na občini napovedujejo, da bodo načrte o označitvi kolesarske steze razkrili, ko bodo končali z deli na vročevodu, vsekakor pred ogrevalno sezono.