Trdi, da si je kmet izsiljevanje izmislil

Meti Plava zanikal, da naj bi z Urošem Kepicem skupaj izsilila 1,6 milijona evrov.

Objavljeno
25. maj 2017 19.11
Blaž Račič
Blaž Račič

Kranj – Meti Plava, ki ga obtožnica bremeni izsiljevanja mladega šenčurskega kmeta Aleša Šterna, je včeraj zanikal, da je od leta 2011 do 2016 od Šterna izsilil 1,2 milijona evrov. In to čeprav je soobtoženi Uroš Kepic krivdo priznal in je bil obsojen na pogojno kazen, ob tem pa mora vrniti 400.000 evrov.

Okrožna državna tožilka Polona Košnjek je navedla številne podrobnosti o tem, kako naj bi si Meti Plava in Uroš Kepic od leta 2011 z grožnjami na surov in poniževalen način pa tudi z orožjem podredila Aleša Šterna, da jima je izročil velike zneske denarja. Meti Plava naj bi Šternu grozil, da ga bo zažgal, mu odrezal nos ali prste, pa tudi s smrtjo. Če bi se Šternu kaj zgodilo in bi umrl, pa bi domnevni dolg do Plave morali poravnati preostali člani Šternove družine. Štern si je denar izposojal za poplačilo navideznega dolga.

Po navedbah tožilke naj bi Meti Plava grožnje proti Šternu podkrepil s tem, da Črnogorci že čakajo nanj, pa tudi, da bo obljubljene grožnje tudi uresničil, ker da kar Albanci (kar je Plava po narodnosti, sicer pa slovenski državljan) obljubijo, to tudi izpolnijo. Šternu naj bi Plava po navedbah tožilke še dejal, da mu bo dolgoval vse življenje.

Zagovornik Metija Plave Mitja Sever je menil, da je obtožnica premalo konkretizirana, da kraj in čas očitkov nista natančno določena, da ni natančnega opisa dogodkov in da so obtožbe, skratka, pavšalne. Tožilstvo je slepo upoštevalo ugotovitve policije, je v zagovoru med drugim dejal Plava. Štern si je po njegovem izmislil zgodbo, ki naj bi jo vodili v nacionalnem preiskovalnem uradu in na policiji, kar naj bi nekaterim policistom pomagalo pri napredovanjih.

Kot je rekel Plava, mu je Štern sam pred leti ponudil sodelovanje oziroma vlaganje v piramidno shemo, vendar je ponudbo zavrnil. Je pa Šternu leta 2011 posodil 15.000 evrov, je dejal Plava, in med drugim dodal, da si je Štern od njega leta 2015 izposodil 250.000 evrov. Namesto da bi denar vrnil, je šel Štern na policijo in ga prijavil ter »prinesel naokoli« tožilstvo in policijo, saj si je izsiljevanje izmislil, je dejal obtoženi, ki je že skoraj leto dni v priporu. Štern naj bi imel veliko ljubic, je dejal Plava, ki naj bi ga veliko stale, hkrati je zatrdil tudi, da ima za več domnevnih posojil tudi ustrezne dokaze.

Pooblaščenka Aleša Šterna, odvetnica Barbara Nastran, je med drugim predlagala zaslišanje Damjana Merlaka in Nejca Kodriča (ustanovitelja borze Bitstamp), s katerima je Štern odkupil družbo KŽK, ki se ukvarja s prirejo mleka, vendar se je njihova skupna podjetniška pot že končala. Štern bi na sodišču pričal, če mu tamkaj za hrbtom ne bo sedel Plava, je še povedala odvetnica.