Trenja med Desusom in zvezo upokojencev

Poslanska skupina Desusa zavrača očitke Zveze društev upokojencev Slovenije, da so popustili in namesto polnega dovolili le polovično usklajevanje pokojnin s povprečno plačo v prihodnjih dveh letih.

Objavljeno
02. oktober 2009 18.28
Mario Belovič
Mario Belovič
Ljubljana - Poslanska skupina Desusa zavrača očitke Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), da so popustili in namesto polnega dovolili le polovično usklajevanje pokojnin s povprečno plačo v prihodnjih dveh letih. Vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič je pričakoval bolj prijazen odziv na njihove napore, sam je namreč prepričan, da je Desus odigral pozitivno vlogo in ubranil pravice upokojencev, zato »ni fer, da nas napadajo.« Žnidaršič napoveduje, da bodo pokojnine še naprej rasle, le nekoliko bolj počasi, začasno zaostajanje pokojnin pa upokojencem ne bo ničesar vzelo. Poudaril je, da so vsa leta poskušali zaščititi upokojence, a se hkrati zavedajo, »da je v tej državi še milijon in pol drugih državljanov.«

V zvezi so do konca vztrajali, da se morajo pokojnine usklajevati v polni meri, ko pa so stranke koalicije v torek dosegle kompromis o polovičnem usklajevanju in je vlada zaprla proračun za leto 2010 in 2011, je predsednica zveze Mateja Kožuh Novak Desus obtožila, da niso več stranka upokojencev, ker so popustili pod pritiski koalicije in omenila možnost referenduma. O tem bo prihodnji torek odločil upravni odbor, nekateri v zvezi pa razmišljajo tudi, da bi za dve leti zamrznili le višje pokojnine.

Poslanska skupina Desusa se je takoj odzvala, poslanec Vili Rezman je zvezo upokojencev opozoril, da je Desus »stranka upokojencev le po imenu« in ne izključuje nobene socialne skupine ali generacije, zato je napak istovetiti interese stranke zgolj z interesi upokojencev. Tistim, ki bi radi upokojence obrnili proti njim Rezman sporoča, da izkoriščajo čas krize, »ko je zelo lahko biti populist in politično dvoriti tistim, ki so v krizi najbolj prizadeti«. Svoje je pristavil tudi Franc Žnidaršič in dejal, da ZDUS na volitvah ni nikoli podprl stranke v tolikšni meri, da bi ta lahko bila z več poslanci bolj prodorna in uspešna pri zaščiti interesov upokojencev. Žnidaršič navaja, da se bo povprečna plača prihodnje leto zaradi odpuščanj tistih z najnižjimi prihodki dvignila le navidezno. »Zato je naravno, da se pokojnine ne morejo zviševati v tolikšni meri, kot je bilo urejeno do sedaj.« Pri te opozarja, da je polovično usklajevanje le začasen, dvoleten ukrep.

Rezman podpira različno usklajevanje pokojnin, ko bi polna zamrznitev doletela tiste z pokojninami nad 1000 evrov, a je bil »tarča funkcionarjev stranke in upokojencev z najvišjimi pokojninami.« »Tega nismo mogli uveljaviti ne v stranki in ne v zvezi, nato pa je šlo vedno bolj na nož,« ozadnje nesoglasja pojasnjuje Žnidaršič. Če bi poslušali ZDUS in vztrajali pri polnem usklajevanju pokojnin s plačami, bi bil po besedah Rezmana »jutrišnji dan absurden. Drugi bi izgubljali, najbolje pa bi se godilo upokojencem, česar v krizi ne more biti, saj bi to bilo krivično do delavcev.«