Tretje strupeno odlagališče je potrjeno

Civilne iniciative Celja so prehitele inšpekcijo in dokazale, da so tudi na plazu pri celjskem Mestnem parku odloženi odpadki stare Cinkarne.

Objavljeno
23. april 2014 22.51
Celje, 6.3.2014 - Novoodkrita nelegalna deponija strupene zemlje z obmoja stare Cinkarne nad Savinjo pri celjskem mestnem parku.
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Glavna republiška inšpektorica za okolje Jana Miklavčič si je včeraj ogledala nazakoniti odlagališči nevarnih odpadkov v Bukovžlaku in na plazu pri Mestnem parku. Civilne iniciative Celja (CIC) so namreč prejele analize vzorcev iz Mestnega parka. Te, tako kot prejšnje za Bukovžlak, kažejo, da gre spet za odpadke z območja stare Cinkarne.


Krajevno pristojna okoljska inšpektorica Dragica Hržica je po tistem, ko so marca letos CIC odlagališče odkrile, ugotavljala, da je bilo saniranje plazu končano že leta 1975. Na plato, ki je pri tem nastal, so neznanci navozili žlindri podoben material, kar naj bi se po njenem mnenju dogajalo pred več kot 15 leti. Na MKO so prejšnji mesec napovedovali, da bodo naročili odvzem vzorcev, a tega niso storili. Zdaj je Miklavčičeva vendarle naročila Hržici, naj ustrezno odločbo izda skladu kmetijskih zemljišč in gozdov in tudi lastniku plazu.

Prehiteli državne uradnike

Toda CIC so tudi v tem primeru prehitele državne uradnike. Že v začetku aprila je na prošnjo Borisa Šuštarja na plazu vzorce odvzel celjski oddelek za kemijske analize živil, vod in drugih vzorcev okolja pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano. Podatki za vzorca s plazu so podobni tistim z odlagališč v Bukovžlaku in stari Cinkarni, zaradi katerih je evropska komisija (EK) proti Sloveniji vložila tožbo na Sodišču EU.

Če povzamemo. Na plazu pri mestnem parku je v odpadkih 19 do 24 miligramov kadmija na kilogram suhe snovi (kritična vrednost je 12 miligramov), 4750 do 7900 miligramov bakra (kritična vrednost je 300 miligramov), 7700 do 12.000 miligramov svinca (kritična vrednost znaša 530), 42.000 do 62.000 miligramov cinka (kritična vrednost 720) in 670 do 920 miligramov arzena (kritična vrednost je 55 miligramov).

Cvetka Ribarič Lasnik z Inštituta za okolje in prostor pravi: »Koncentracija in zastopanost nevarnih snovi sta enaki kot v stari Cinkarni in Bukovžlaku, saj takšne mešanice ni mogoče najti drugod.«

Z izsledki seznanili ministra Židana

Zaradi izsledkov analiz, ki so jih prejeli v torek, je v imenu CIC Boris Šuštar včeraj pisal pristojnemu ministru Dejanu Židanu in ga opozoril, da je tretje v Celju odkrito nezakonito odlagališče nevarnih snovi v neposredni bližini Mestnega parka in sprehajalnih poti ter v bližini Meškovega studenca, kjer si Celjani že leta natakajo domnevno neoporečno vodo. Šuštar piše Židanu, da je bil nastanek odlagališča mogoč zaradi nedelovanja inšpekcijskih organov in organov pregona. Ti se niso pravočasno odzvali niti na navoz enako strupene zemlje v Bukovžlak, inšpekcije pa niso pravočasno ustavile Mestne občine Celje, ko je naročala gradbena dela v stari Cinkarni, zaradi česar ima zdaj Slovenija težave z EK.

»Tak odnos do okolja je mogoč v Celju, ker ima tudi lokalna oblast izrazito podcenjevalen odnos do izjemno hudih okoljskih problemov Celja in okolice. Po mnenju župana, bi verjetno tudi ti strupeni odpadki »lahko ostali tukaj tristo let, če ljudje ne bi jedli te zemlje ali pridelovali vrtnin na njej«, kot je izjavil o onesnaženju na območju stare Cinkarne,« pravi Šuštar. Ta od ministra pričakuje takojšnje ukrepanje, sicer bodo CIC tudi z odlagališčem na plazu pri Mestnem parku seznanile evropsko komisijo.