Trg republike po novem zaprt za promet

Osrednji mestni trg je zaprt. Parkiranje je od danes možno le še v podzemni garažni hiši.

Objavljeno
15. marec 2014 20.33
Začetek prenove Trga Republike 15.marca 2014
K. H., Nedelo
K. H., Nedelo
Ploščad ljubljanskega Trg republike, ki je bila še do včeraj namenjena parkiranju avtomobilov, bo jeseni postala osrednji mestni in državni trg, popolnoma zaprt za ves promet. Obnovo trga so začeli danes, ko so zaprli tudi parkirišče na ploščadi, končana pa bo do septembra, so sporočili iz MOL.

»Trg republike z okoliškimi javnimi zgradbami je osrednja mestna površina, ki ima tudi državni pomen, saj so na njej in ob njej postavljeni simboli naše osamosvojitve in državnosti,« so sporočili iz kabineta župana Zorana Jankovića. Kot so še zapisali, bodo ploščad obnovili po prvotnih načrtih arhitekta Ravnikarja, prekrita bo s kamnitimi ploščami in kockami pohorskega tonalita v pasovih različnih širin, ki bodo položene v beton, med ploščami bodo fuge iz dvokomponentne fugirne mase. Ta del projekta bo izpeljalo podjetje KPL Rast, d.o.o., občina pa bo zanj odštela 2,67 milijona evrov brez DDV. Odstranitev sedanjih slojev tlaka nad armirano betonsko ploščo in prenova konstrukcije plošče nad prvo kletjo garaže sta v pristojnosti podjetja BSL, ki je lastnik garaže, dela pa bo izvedlo podjetje Tosidos.

Zaradi obnovitvenih del bo v začetku aprila oviran tudi promet na Šubičevi ulici, parkirati bo odslej mogoče le v podzemni parkirni hiši.