Trgatev in kronanje vinske kraljice

Ste mogoče že slišali za tržarko, virbinjo, cividin, piko, števerjano, sevko, ali kanarjolo? Tisti, ki se na Vipavskem dobro spoznajo na vinsko trto, vam bodo povedali, da gre za stare sorte grozdja.

Objavljeno
12. september 2009 21.46
Katja Željan
Katja Željan
Ste mogoče že slišali za tržarko, virbinjo, cividin, piko, števerjano, sevko, sušc, ošip ali kanarjolo? Najbrž ne. A tisti, ki se na Vipavskem dobro spoznajo na vinsko trto, vam bodo zagotovo znali povedati, da gre za stare primorske sorte grozdja. In prav to je - poleg vinskih in namiznih sort - mogoče občudovati na veliki razstavi grozdja v Trsničarski zadrugi v Vrhpolju, z odprtjem katere se je v petek tudi uradno začela letošnja Vipavska trgatev.

Na Primorskem obstaja kar 18 starih sort grozdja, poleg že omenjenih pa moramo v to skupino prišteti še zelenko, planinko, vrtovko, barbero z manj kislin, dišečko, danijelo, lipovšco, dolgo malvazijo in belino-bianchero. Poleg tega na komenskem Krasu in v Vipavski dolini uspeva še okrog 31 vinskih in 24 namiznih sort grozdja. A zanimiva razstava, ki je že na odprtje pritegnila veliko obiskovalcev - med njimi je bila tudi slovenska vinska kraljica Karolina Kobal, doma prav iz Vrhpolj -, se lahko pohvali še z več drugimi posebnostmi in presežki. Med njimi je 37 slovenskih in 18 tujih klonov sort vinske trte, najti pa je mogoče tudi medvrstne križance oziroma hibride. Po besedah Andreje Škvarč, vodje Selekcijsko trsničarskega središča Vrhpolje pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica, je klone vinske sorte februarja letos tudi uradno potrdil Kmetijski inštitut Slovenije, ki vodi in odloča v postopkih potrjevanja materiala za vegetativno razmnoževanje vinske sorte.

In kateri so pravzaprav prvi slovenski kloni? »Veliko jih je in so rezultat večletnega prizadevnega dela dveh selekcijsko trsničarskih središč Vrhpolje in Ivanjkovci ob stalnem sodelovanju Kmetijskega inštituta Slovenije in Biotehniške fakultete iz Ljubljane. Od prve izbire trsov in vinogradov, kjer je potekala pozitivna selekcija, sajenja izbranih trsov v kolekcijske vinograde, do današnjih klonov je bilo opravljenega veliko dela,« pravi Škvarčeva. Razstavo v Vrhpolju si je mogoče ogledati vse tri dneve Vipavske trgatve, torej še danes.

Seveda na Vipavski trgatvi ne manjka žlahtne kapljice, ki jo bodo tudi ocenjevali. Po besedah Tamare Rusjan, specialistke za vinarstvo Kmetijsko-gozdarskega zavoda Nova Gorica, so prejeli več kot 60 vzorcev, med njimi je bilo največ zelena in pinele, ki sta tudi avtohtoni sorti Vipavske doline. Poskrbljeno je tudi za družabni in športni utrip prireditve: že v petek so organizirali koncert lokalnih glasbenih skupin na glavnem trgu v Vipavi, včeraj pa so se zvrstili še nogometni in košarkarski turnir, kolesarska dirka za državno prvenstvo z vzponom na Nanos ter tekma na umetni plezalni steni. Vrhunec prireditve je sicer napovedan prav za danes popoldne, ko bodo prvič okronali vipavsko vinsko kraljico in žegnali mošt, po osrednjem vipavskem trgu pa se bo sprehodila celo Teodozijeva vojska, ki je s svojim gledališkim spektaklom konec junija v Vipavsko dolino že privabila 7000 obiskovalcev.

Iz NeDela