Trgograd bo porušil občinsko sramoto

Konec lastniških peripetij? V letu 2017 namerava kupec na Novem trgu 6 v Novem začeti graditi nov objekt.

Objavljeno
11. december 2015 17.38
Objekt
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Novo mesto, Litija – Litijsko podjetje Trgograd je danes na javni dražbi kupilo dotrajan občinski objekt na Novem trgu 6 v Novem mestu, ki že več let kazi izgled dolenjske prestolnice. Izklicna cena je znašala 410.000 evrov in za toliko ga je podjetje tudi kupilo, saj so se dražbe udeležili le oni.

Direktor Trgograda Andrej Poglajn je za Delo povedal, da so plačali 20 odstotkov kupnine oziroma dobrih 80.000 evrov, preostanek pa bo občina prejela na transakcijski račun, ko bo prihodnji teden podpisana kupo-prodajna pogodba. Pravi, da so pristali na vse zahteve občine. Najprej bodo stavbo v treh mesecih porušili, vendar je pogoj, da podjetje za ta gradbeni poseg pridobi vsa potrebna upravna dovoljenja, saj bo v nasprotnem primeru treba podpisati dopolnilo k pogodbi (aneks). Poglajn je še povedal, da so nepremičnino kupili na zalogo, in da nameravajo v letu 2017 začeti graditi poslovno-stanovanjski objekt. »Upam, da bo vse potekalo tako, kakor smo se dogovorili,« je povedal Poglajn, pri čemer računa tudi na podporo lokalne skupnosti.

»Spremljali bomo pogodbene obveznosti«

Kupec je pristal tudi na občinska pogoja, da bo v enem letu po podpisu pogodbe naročil izdelavo novega občinske podrobnega prostorskega načrta (OPPN) in nato razpisal arhitekturni natečaj za nov objekt.
Zgodovina objekta ima zelo dolgo brado. Občina je namreč pred devetimi leti objekt s pripadajočim zemljiščem prodala družbi Elektroservisi za 3,3 milijona evrov. Ti so ga prodali trebanjskemu podjetju Betonal, ki pa je šlo v stečaj, zato so se znašli v lasti Hypo Leasinga, od katerega je občina septembra letos za desetkrat nižjo ceno odkupila svoj nekdanji objekt. Predsednik Društva Novo mesto Tomaž Golob je posel pozdravil in napovedal budno spremljanje pogodbenih obveznosti.